Βαθμολογία

Νέο τεστ για τον καρκίνο του μαστού

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν ένα διαφορετικό τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο βασίζεται στην ανίχνευση στο αίμα ενός συγκεκριμένου μετάλλου, του ψευδαργύρου.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στην ισοτοπική σύνθεση του ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί στον ιστό του μαστού, αποτελούν έναν μετρήσιμο βιοδείκτη, που προειδοποιεί έγκαιρα για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Λάρνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Metallomics» της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, εμπνεύστηκαν την τεχνική ανάλυσης του ψευδαργύρου στο σώμα από ανάλογες μεθόδους ανάλυσης των μεταλλικών ισοτόπων, που χρησιμοποιούνται στις γεωεπιστήμες, για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Οι επιστήμονες έκαναν μια μικρή πιλοτική δοκιμή σε 10 γυναίκες, εκ των οποίων οι πέντε είχαν καρκίνο του μαστού και οι υπόλοιπες ήταν υγιείς. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστού του μαστού από όλες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές 100 φορές πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των μετάλλων από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι γιατροί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, μεταβάλλει αδιόρατα τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του ασθενούς επεξεργάζονται τον ψευδάργυρο.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανώς ανάλογες αλλαγές λόγω του καρκίνου συμβαίνουν και στο μέταλλο του χαλκού, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν για ένα μελλοντικό μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ.

«Ήταν γνωστό εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία ότι οι ιστοί του μαστού με καρκίνο περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, αλλά παρέμεναν ως τώρα ένα μυστήριο οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούσαν αυτήν την αλλαγή. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως στις γεωεπιστήμες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε όχι μόνο με ποιο τρόπο ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται από τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επίσης με ποιο τρόπο ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον ψευδάργυρο στο αίμα ενός ατόμου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη χρησιμοποίησή του ως βιοδείκτη που ανιχνεύεται εύκολα και αποκαλύπτει έγκαιρα την εμφάνιση του καρκίνου» δήλωσε η Φιόνα Λάρνερ.

Οι ερευνητές επίσης ελπίζουν ότι η νέα κατανόηση της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων και ιδίως του ρόλου των πρωτεϊνών που περιέχουν θείο, όσον αφορά στην επεξεργασία του ψευδαργύρου, μπορεί πιθανώς να βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών.

«Η ελπίδα μας είναι ότι η έρευνά μας θα αποτελέσει την αρχή μιας τελείως νέας προσέγγισης. Κατανοώντας πώς οι διαφορετικοί καρκίνοι μεταβάλλουν τα διαφορετικά μέταλλα μέσα στο σώμα, θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τόσο νέα διαγνωστικά εργαλεία όσο και νέες θεραπείες» τόνισε η Φιόνα Λάρνερ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα έρευνα για τις αλλαγές που πιθανώς προκαλούνται από άλλους καρκίνους σε διάφορα μέταλλα του οργανισμού.

Πηγή: zougla