Βαθμολογία

Νέες αλλαγές στη φορολογία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για ανατροπές στη φορολογία και μάλιστα πριν καλά- καλά εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Με απόφαση του Γκίκα Χαρδούβελη συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας, που πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως το τέλος του έτους, δηλαδή με φόντο το ηλεκτρισμένο πολιτικό σκηνικό κι έχοντας προηγηθεί οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων που έχουν απομείνει.

Στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών ορίζεται ότι η 9μελής Ομάδας Εργασίας, θα πρέπει:

α) να μελετήσει και να υποβάλλει πρόταση το αργότερο μέχρι την 10/12/2014 στον Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιολόγηση και υποβολή προς έγκριση στον Υπουργό, σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων και τον προσδιορισμό των ειδικοτήτων και των προσόντων του προσωπικού που θα στελεχώσει την Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

β) να υποβάλλει 12μηνο σχέδιο δράσης στον Γ.Γ.ΥΠΟΙΚ. προς αξιολόγηση και υποβολή προς έγκριση στον Υπουργό το αργότερο μέχρι την 31/12/14, το οποίο ενδεικτικά να περιλαμβάνει:

1) τον καθορισμό εσωτερικών και διυπηρεσιακών διαδικασιών αναγκαίων για τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη συνεργασία των υπηρεσιών για την ορθή υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης

2) τον εντοπισμό πεδίων παρέμβασης για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις διεθνείς καλές πρακτικές, με τις κοινοτικές οδηγίες και με τους βασικούς επιχειρησιακούς στόχους του Υπουργείου περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και αποκατάστασης αδικιών

3) χρονοπρογραμματισμό κάθε προτεινόμενης δράσης

4) τυχόν άλλα θέματα κατά την κρίση της Ομάδας Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι στο όνομα των. διεθνών πρακτικών, θα πρέπει να «ψαλιδίσει» τις απαλλαγές στο ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται (;), ενώ οι δανειστές δεν έχουν κρύψει τη δυσφορία τους για τις απαλλαγές που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων. Με βάση τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, το κόστος από το σύνολο των απαλλαγών και των εξαιρέσεων ανέρχεται στα 3,6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 970 εκατ. ευρώ αφορούν στις απαλλαγές του ΦΠΑ, τα 659 εκατ. ευρώ στις απαλλαγές της φορολογίας κεφαλαίου, τα 545 εκατ. ευρώ στις απαλλαγές των ακινήτων, το 1 δις ευρώ στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τα 293 εκατ. ευρώ στις απαλλαγές και εξαιρέσεις των φυσικών προσώπων.

Πηγή: iefimerida.gr