Βαθμολογία

Αντ. Σαμαράς: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή λίγη ώρα μετά τις έμμεσες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε το τελικό κείμενο των θέσεων του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση ή αν θα διακοπεί από τις πρόωρες εκλογές.

«Έχετε εσείς οι δημοσιογράφοι τίποτε συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ πάντως δεν έχω», είπε αστειευόμενος, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ για τις εγγυήσεις που χρειάζονται οι δανειστές προκειμένου να πάψει η επιφυλακτικότητα για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού». «Γιατί εμείς», πρόσθεσε, «ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιφυλάξεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι βαθειά πολιτικός.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις, «όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες».