Βαθμολογία

700 λαθρομετανάστες στην Κρήτη!

Το λιμάνι της Ιεράπετρας έφτασε το φορτηγό πλοίο «Baris», με σημαία Κιριμπάτι, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 700 παράτυποι μετανάστες και το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο ρυμουλκείται από τη φρεγάτα «Ύδρα».

Σύμφωνα με το Cretalive, σε πρώτη φάση οι μετανάστες μετά την αποβίβασή τους αναμένεται να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ της περιοχής.

Στην Ιεράπετρα κατέφθασε βρίσκεται από την Τρίτη και ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκας προκειμένου να αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών.

Παλεύοντας με τα κύματα

Υστερα από πολύωρη μάχη με κύματα που έφθαναν τα 3 μέτρα ύψος και ισχυρούς ανέμους εντάσεως μέχρι και 8 μποφόρ, άντρες του πολεμικού ναυτικού της φρεγάτας «Υδρα», που βρέθηκε επιτόπου στο σημείο, κατόρθωσαν το απόγευμα της Τρίτης να προσεγγίσουν το πλοίο και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ρυμούλκησης.

Το φορτηγό πλοίο «Baris» με σημαία Κιριμπάτι πιθανότατα έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης χθες το πρωί σε απόσταση 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας, μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από χώρα της Αφρικής με προορισμό την Ιταλία.

Κοντά στο πλοίο βρέθηκαν η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τέσσερα παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετούσε από νωρίς ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια ενός από τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, τον συντονισμό των ενεργειών για την επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου ανέλαβε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επί ποδός οι υγειονομικές υπηρεσίες

Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ιεράπετρας για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειασθεί και για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης, λόγω του Εμπολα.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης καθώς, όπως ξεκαθαρίστηκε, κανένας από τους επιβαίνοντες δεν πρόκειται να αποβιβαστεί στην ξηρά εάν προηγουμένως δεν ελεγχθεί από το ειδικό κλιμάκιο γιατρών που θα αναλάβει να εξετάσει όλους τους μετανάστες.

Αν και από το πλοίο διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για Σύρους υπηκόους, οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν στον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο. Μάλιστα σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ιεράπετρας, Γιώργο Ματαλλιωτάκη, στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης έχει ετοιμαστεί ειδικός θάλαμος νοσηλείας για πιθανό κρούσμα του ιού Εμπολα. Ωστόσο μιλάμε για ένα νοσοκομείο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Πηγή: Έθνος