Βαθμολογία

«Play - ΟΠΑΠ» τα νέα φρουτάκια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο ΟΠΑΠ την προετοιμασία για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων που θα στεγάσουν τα 16.500 VLTs του Οργανισμού.

Τα gaming halls θα φέρουν την ονομασία «Play - ΟΠΑΠ» και θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Εδώ και αρκετούς μήνες, στελέχη της εταιρείας έχουν ξεκινήσει τη χαρτογράφηση της αγοράς για να εντοπίσουν χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν ως gaming halls. Παράλληλα, τέθηκε σε λειτουργία και πιλοτικό κατάστημα στην Καλλιθέα προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες εμπειρίας πελατών και να δοκιμαστούν παιγνιομηχανές.

Ήδη έχουν αποσαφηνιστεί οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει τις μισθώσεις των καταστημάτων του. Συγκεκριμένα, με βάση σχετική ανακοίνωση, ο ΟΠΑΠ ζητά προς ενοικίαση καταστήματα ισόγεια, μεγάλης προβολής, σε όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, τα καταστήματα πρέπει να είναι μεταξύ 130 και 180 τετραγωνικών μέτρων (εξαιρούνται πατάρι και υπόγειο), ισόγεια, να διαθέτουν απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα από σχολεία και οικοτροφεία και 50 μέτρα από εκκλησίες και να διαθέτουν γυάλινη βιτρίνα τουλάχιστον 3 μέτρων. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχουν τεθεί προδιαγραφές που αφορούν στο ύψος, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό (ή δυνατότητα έκδοσης) περί νομιμοποίησης αυθαίρετων χώρων, ενώ αν πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται σε πολυκατοικία, ο κανονισμός δεν θα πρέπει να απαγορεύει τη λειτουργία τυχερών ή ηλεκτρονικών παιγνίων.

Ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να αναπτύξει ευρύ δίκτυο καταστημάτων για τα 16.500 VLTs (με τα σημερινά δεδομένα 25 μηχανήματα ανά κατάστημα), όμως ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες (λ.χ. με τους πράκτορες). Πάντως, στις συμβάσεις μίσθωσης που θα υπογράψει ο ΟΠΑΠ με τους ιδιοκτήτες, οι οποίες θα είναι πολυετείς, υπάρχουν όροι και ρήτρες που διασφαλίζουν τον Οργανισμό τόσο κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, όσο και μετά από αυτή, κυρίως έναντι ανταγωνιστών, δεδομένου ότι επιπλέον 18.500 VLTs θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες έπειτα από διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΑΠ. Πέραν των στελεχών της εταιρείας, ενεργό ρόλο στο project ανάπτυξης του δικτύου των gaming halls του Οργανισμού διαθέτει μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία, ενώ η διαδικασία υποβολής προτάσεων για προς μίσθωση χώρους ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, ήδη έχουν επιλεγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες Inspired Gaming (Merkur-Inspired), η Spielo (Gtech), η WMS (Scientific Games) και Synot ως προμηθευτές των παιγνιομηχανών. Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των τεσσάρων αυτών προμηθευτών, με βάση τις πληροφορίες του Captal.gr γίνεται γνωστό πως οι δύο πρώτες (Inspired – Gtech) αναμένεται να κληθούν να προμηθεύσουν τον Οργανισμό με 5 χιλιάδες παιγνιομηχανές έκαστη, η Scientific Games 4 χιλιάδες και η Synot τις υπόλοιπες 2,5 χιλιάδες. Ως πάροχος του Κεντρικού Συστήματος έχει επιλεγεί η GTech.

Σημειώνεται, τέλος, πως με βάση τον κανονισμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το πλαίσιο λειτουργίας των VLTs, έχει ήδη προβλεφθεί η χρήση Ατομικής Κάρτας Παίκτη, πρόσβαση στα παιχνίδια μόνον για τους άνω των 21 ετών, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στο ποσό που θα μπορεί να ποντάρει κάποιος ημερησίως.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr