Βαθμολογία

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων από Τετάρτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρία για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών.

Μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε τριήμερη αποχή των δικηγόρων, από την Τετάρτη 19/11/2014 έως και την Παρασκευή 21/11/2014, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας.

Σε ανακοίνωση τους κατηγορούν για αδιαλλαξία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η στάση της «συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται» και υποστηρίζουν ότι «ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των τραπεζών».

Μάλιστα όπως αναφέρουν, «η νομική κοινότητα ομονοεί ότι εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης. Θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης».

Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν προσχηματική την εξαγγελία περί διαλόγου της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις» τις οποίες είχαν γνωστοποιήσει από τον περασμένο Αύγουστο με αποφάσεις της ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Πέρα από τις δικές τους αντιρρήσεις λένε ότι «Παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι –στην πλειονότητά τους- ατυχείς και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν. Δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών ολομελειών των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας».

Οι δικηγόροι εστιάζουν τη διαφωνία τους σε συγκεκριμένες διατάξεις που εισάγονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες όπως λένε:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Έτσι, η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων αποφάσισε ομόφωνα:

1. Προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων, από την Τετάρτη 19.11.2014 έως και την Παρασκευή 21.11.2014.

2. Ταυτόχρονη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων κάθε δικηγορικού συλλόγου της χώρας την Τρίτη 18.11.2014.

3. Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 19.11.2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, με πρόσκληση σε συμμετοχή των εκπροσώπων των ενώσεων των δικαστικών λειτουργών και των κοινωνικών φορέων (όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΒΕ, ΤΕΕ, επιμελητήρια, σύλλογοι συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών κ.α) για την ανάπτυξη των θέσεών επί του επίμαχου σχεδίου ΚΠΔ.

4. Συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για την επεξήγηση των θέσεων επί του εν λόγω σχεδίου ΚΠΔ.

5. Σύγκληση έκτακτης ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων την Παρασκευή 21.11.2014, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΔΣΑ.