Βαθμολογία

Ερχεται το οικογενειακό δικαστήριο

Μια επιβαλλόμενη εδώ και χρόνια, τομή αναμένεται να γίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης σύντομα: Ο θεσμός του Οικογενειακού δικαστηρίου ο οποίος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκο Κανελλόπουλο, βρίσκεται στα σκαριά.

Η εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου θα γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού. Γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων.

Το Οικογενειακό Δικαστήριο θα στελεχώνεται από αποκλειστικής απασχόλησης οικογενειακούς δικαστές, που θα απασχολούνται αποκλειστικά για πέντε χρόνια με τέτοιες υποθέσεις. Οι αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα υπόκεινται σε ένδικα μέσα (έφεση) που θα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Η αρχή του νέου θεσμού θα γίνει με τη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης θα ακολουθεί η εισαγωγή της υπόθεσης στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο είναι μονομελές όργανο.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο κ. Κανελλόπουλος σε ανοικτή συζήτηση του τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Σύγχρονες μεταρρυθμίσεις Οικογενειακού Δικαίου».

Πηγή: iefimerida.gr