Βαθμολογία

Θεσσαλος γιατρός xρέωσε τον ΕΟΠΥΥ

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισαν στον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες για εξετάσεις που χρέωναν συγκεκριμένοι γιατροί, όπως δείχνουν έλεγχοι για το πρώτο εξάμηνο του 2013, και έδωσαν στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός.

Συγκεκριμένα παθολόγος στην Αθήνα ζήτησε να πληρωθεί 150.000 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2013, και όπως έδειξε ο έλεγχος σε μια ημέρα είχε δηλώσει ότι ένας ασθενής έπασχε από αναιμία, αρθραλγία, υποθυρεοειδισμό, κοιλιακό άλγος, βρογχοκήλη, μαστοπάθεια και ίλιγγο, ζητώντας να γίνουν αναλυτικές εξετάσεις για τον ασθενή.

Πνευμονολόγος στην Θεσσαλία σ' ένα εξάμηνο χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ με 91.000 ευρώ, και ένας καρδιολόγος στη Μακεδονία με 156.000 ευρώ. Οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο σε έναν ασθενή που έπασχε από μυωπία, έκανε λεπτομερή οφθαλμιατρικό έλεγχο με πολλαπλές ιατρικές πράξεις τις οποίες όπως δείχνει ο έλεγχος επανέλαβε 6 φορές από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Το ίδιο έκανε και με άλλοις ασθενείς χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 με 43.000 ευρώ. Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η παραβατικότητα "άνθισε" γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα το ελεγκτικό πλαίσιο ήταν "ανεπαρκές".

Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα έθεσε από σήμερα σε λειτουργία τον ατομικό φάκελο ασφάλισης, ο όποιος αντλεί στοιχεία από τρεις βάσεις δεδομένων, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν διασύνδεση. Ο ατομικός φάκελος ασφάλισης περιέχει στοιχεία σχετικά με διαγνώσεις, νοσηλείες, επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, φάρμακα και άλλες παροχές.

"Η εφαρμογή αυτή έχει ιστορικά στοιχεία όλων των παροχών που έχουν τα τελευταία δυο χρόνια, 2013 – 2014" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημ. Κοντός.

"Αυτή τη στιγμή με το που τοποθετείται ένας επαρκής τέτοιος μηχανισμός παρακολούθησης, στην πραγματικότητα θα δείτε ότι θα έχουμε αυτόματη μείωση της προκλητής συνταγογράφησης και στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις" τόνισε ο κ. Βορίδης.

Πηγή: ΜΕGA