Βαθμολογία

Σιγουριά για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας, μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα των τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος, βγαίνοντας από τη συνάντηση, είπε ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα "stress tests" των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Μιλώντας σε στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά το θέμα με τις 100 δόσεις, αλλά και με τη ρύθμιση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ