Βαθμολογία

Αναστέλλεται η καταβολή 2.734 συντάξεων

Εντολή για την αναστολή της καταβολής 2.734 διαγεγραμμένων συντάξεων των οποίων οι αναγραφόμενοι ΑΦΜ ήταν λάθος, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προς τους διοικητές συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων 4.5 εκατ. συντάξεων με αυτά της ΓΓΠΣ.

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, για συντάξεις συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας που θα διενεργήσουν οι διοικήσεις των ταμείων ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι συνταξιούχοι της χώρας δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ με αυτά της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι από τα 4,5 εκατ. συντάξεις που προσυμπληρώθηκαν, στις 2.734 περιπτώσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,06%, οι συνταξιούχοι προέβησαν σε χρήση της δυνατότητας που είχαν για διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό για το μέγεθος του σύνθετου εγχειρήματος της προσυμπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών από πολλές διαφορετικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ταύτιση συντάξεων και ΑΦΜ πέτυχε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2012 ένα χρόνο πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ΗΛΙΟΣ «δεν γνωρίζαμε ποιος και πόσες συντάξεις παίρνει, ενώ τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1 εκατ. περίπου το 25% των συντάξεων».

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ