Βαθμολογία

«Όχι» στις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν γονείς κρατουμένων, αλλά και ένας κρατούμενος, και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, με την οποία οι φυλακές Δομοκού μετατρέπονται από τύπου Β΄σε τύπου Γ΄(φυλακές υψίστης ασφαλείας).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν ορισμένοι γονείς φερομένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ορισμένοι γονείς εμπλεκομένων στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και ο καταδικαστείς για τη δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί, Δημήτρη Μίχα, στη Νάουσα της Πάρου.

Σημειώνεται ότι όσοι θα μεταχθούν στις φυλακές Δομοκού αρχικά η παραμονή τους θα είναι για δύο χρόνια, αλλά μπορεί να παραμείνουν και για άλλες διετίες εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

Στην κοινή προσφυγή που έχουν καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποστηρίζουν όλοι ότι με τη μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας, καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά και ο Σωφρονιστικός Κώδικας, αφού απαγορεύεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων, ενώ στις φυλακές υψίστης ασφαλείας: α) δεν χορηγούνται άδειες στους κρατουμένους, β) δεν χορηγείται υπό όρο απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στη φυλακή τουλάχιστον 20 χρόνια και γ) επιτρέπονται οι επισκέψεις μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι 3ου βαθμού.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η ΕΣΔΑ καθώς εισάγεται καθεστώς βαρύτερης ποινικής μεταχείρισης για ορισμένη κατηγορία κρατουμένων, αλλά παραβιαζεται ακόμη η αρχή της δίκαιης δίκης και η αρχή της ασφάλειας δικαίου, ενώ δεν προστατεύεται ο θεσμός της οικογένειας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ