Βαθμολογία

Νιγηρία: Επίθεση βομβιστή σε σχολείο

Τουλάχιστον 47 μαθητές σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε γυμνάσιο και λύκειο αρρένων της βορειοανατολικής Νιγηρίας την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε λύκειο της Πότισκουμ, της οικονομικής πρωτεύουσας της Γιόμπε - μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να τερματίσουν τη δράση της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Τη στιγμή της έκρηξης οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν το καθημερινό πρωινό διάγγελμα του διευθυντή του σχολείου.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε μεταφέρει τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων στο νοσοκομείο. Υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι και είμαι σίγουρος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε στο Ρόιτερς δάσκαλος του σχολείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εξακολουθούμε να δεχόμαστε θύματα από το σχολείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από εδώ», είπε γιατρός του πλησιέστερου νοσοκομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε σχολεία είναι συχνό φαινόμενο στη βόρεια Νιγηρία.

Η οργάνωση, η ονομασία της οποίας σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» στην τοπική γλώσσα Χάουσα, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη χώρα--τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και κυρίαρχη πετρελαιπαραγωγό.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ