Βαθμολογία

Νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια

Νέο μοντέλο διοίκησης έχουν στα σκαριά οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, το οποίο θα κινείται στα πρότυπα ξένων σχολών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ βρίσκονται στην αναζήτηση πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις. Για αυτό το σκοπό, ετοιμάζεται μία σύνοδος των πρυτάνεων τον Δεκέμβριο όπου θα κατατεθούν προτάσεις και σχέδια για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας έβαλε στην εξίσωση έναν νέο παρανομαστή: τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, καθώς και του αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών του.

Οι πρυτάνεις εξάλλου προχωρούν στην ίδρυση επώνυμων εδρών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ, όπου έχουν ιδρυθεί πέντε τμήματα. Ο νέος πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης φιλοδοξεί να τις κάνει 30 μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρύτανής του Κωνσταντίνος Γάτσιος ήδη μετράει σειρά συμφωνιών με μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και ανεβαίνει... τρέχοντας τις σειρές στις παγκόσμιες επιστημονικές κατατάξεις.

Πηγή: newpost.gr