Βαθμολογία

Ρέστα αντί σύνταξης για όσους χρωστούν

Ρέστα αντί σύνταξης θα πάρουν όσοι Έλληνες ασφαλισμένοι χρωστούν εισφορές στα Ταμεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», όποιος συνταξιούχος χρωστά εισφορές περισσότερες από το ένα τρίτο της αρχικής του σύνταξης δε θα πληρώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, μέχρι να «σβήσει» τελείως το σύνολο του ποσού των απλήρωτων εισφορών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επίκειται συμψηφισμός συνταξιοδοτικών απολαβών με τα χρέη στα Ταμεία.

Ο συμψηφισμός αυτός θα ισχύει για 40 μήνες, δηλαδή τρία χρόνια και εν τρίτο του τέταρτου έτους και στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν ή θα βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να τα «φέρνουν βόλτα» με το 60% ή το 70% της σύνταξής τους, της κανονικής δηλαδή που θα λάμβαναν, αν δεν χρωστούσαν εισφορές. Οι κρατήσεις θα είναι ανάλογες με το ύψος της οφειλής. Παραδείγματα:

Ασφαλισμένος που χρωστά 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και είναι να πάρει σύνταξη 1.584 ευρώ, θα εισπράττει τελικά 820 ευρώ, δηλαδή θα έχει καθαρή μείωση το μήνα κατά 764 ευρώ ανά μηνιάτικο.

Ασφαλισμένος που χρωστά στον ΟΑΕΕ 13.800 ευρώ και δικαιούνται σύνταξη 1.118 ευρώ, θα πάρει τελικά 674 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια συνολική μείωση της τάξης των 444 ευρώ. Ασφαλισμένος που χρωστά στον ΟΑΕΕ 11.500 ευρώ και δικαιούνται σύνταξη 950 ευρώ, θα πάρει τελικά 624,50 ευρώ.