Βαθμολογία

Απαραίτητη η συνέχιση εμπλοκής του ΔΝΤ

«Θολό» παραμένει το τοπίο για την ελληνική κυβέρνηση μετά και από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς, οι υπουργοί Οικονομικών τη Ευρωζώνης, αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας, αλλά ζητούν περισσότερα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης άφησε ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα και ξεκαθάρισε ότι «πρώτα θα γίνει η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για τα επόμενα βήματα».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε την Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις ως τον διάδοχο του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι στις επόμενες συναντήσεις «θα δουλέψουμε πάνω στους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες ενώ υπογράμμισε ότι φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

«Είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος. Θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα και τους υπόλοιπους θεσμούς για δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του» ήταν τα λόγια του κ. Ντάισελμπλουμ.

Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ECCL του ESM, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι έχει όρους και προϋποθέτει εποπτεία, αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν αργότερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δισ. από το Ταμείο και επιπλέον 1,8 δισ. από κέρδη που προέρχονται από το πρόγραμμα ομολόγων SMP, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η πιστωτική γραμμή ECCL «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

Πηγή: iefimerida.gr