Βαθμολογία

Έκρηξη της ηπατίτιδας σε όλη τη Θεσσαλία

Στον έλεγχο της ιογενούς ηπατίτιδας Β και τη Cπροχωράει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με την εφαρμογή στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει τη λήψη αίματος από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και την ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης.

Στη Θεσσαλία τα ποσοστά φορέων της ηπατίτιδας Β και Cείναι υψηλότερα από αυτά του μέσου όρου, καθώς φτάνουν το 5-6% του πληθυσμού άνω των 55 ετών όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι 2-4%. Οι λοιμώδεις ασθένειες του ήπατος προκαλούν μακροχρόνια σοβαρές επιπλοκές, όπως ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, ο οποίος αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Ομως, σήμερα οι ηπατίτιδες Β και C μπορούν να προληφθούν και θεραπευτούν πλήρως.

Σε συνάντηση χθες στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Λάζαρου Μακρή, με τον Καθηγητή Παθολογίας Γιώργο Νταλέκο, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος και των συνεργατών του, ξεδιπλώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C και αποφασίστηκε η υλοποίηση προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση αποφάσισε ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η ενημέρωση του κοινού θα γίνει με τη διανομή ενημερωτικού υλικού από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με τη συνεργασία του Ηπατολογικού Ιατρείου της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.

Οι λοιμώδεις ασθένειες του ήπατος

Οπως ενημερώνει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, η χρόνια ηπατίτιδα B και C αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια με περίπου 1 στους 12 ανθρώπους σε όλο το κόσμο (περίπου 500.000.000 συνολικά) να έχουν προσβληθεί και από αυτούς 1.5 με 1.7 εκατομμύρια να πεθαίνουν ετησίως.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι οι θάνατοι από τις ιογενείς ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123.5% μέχρι το 2030 (ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C), εάν δεν υπάρξουν σημαντικές δράσεις.

Ενδεικτικά, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος που είναι η απώτερη επιπλοκή των χρονίων ηπατιτίδων B και C είναι ήδη η 3η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με 750.000 νέες περιπτώσεις και 650.000 θανάτους ανά έτος.

Στη χώρα μας βάσει μελετών, τα ποσοστά των φορέων αντιστοιχούν περίπου στο 2-4% του γενικού πληθυσμού, αν και σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένου της Θεσσαλίας τα ποσοστά είναι υψηλότερα (έως και 5-6%) στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 - 400.000 Ελληνες πάσχουν από ηπατίτιδα B και C, με τους περισσότερους εξ' αυτών να μη το γνωρίζουν αφενός μεν γιατί η νόσος δεν κάνει συμπτώματα παρά μόνο στα τελικά στάδια, αφετέρου δε γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν προληπτικά προγράμματα ελέγχου κατά των ιογενών ηπατιτίδων, ενώ σημαντική είναι και η άγνοια των τρόπων μετάδοσης και αντιμετώπισης τόσο μεταξύ των ασθενών αλλά και των ιατρών. Και όμως και οι δύο ηπατίτιδες σήμερα μπορεί να προληφθούν και να θεραπευθούν πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει αποτελεσματικότερος εντοπισμός των ασθενών, εξοικονομώντας έτσι μακροχρόνια, τεράστια ποσά για το σύστημα υγείας από τη μείωση έως και εξάλειψη των υπερβολικά κοστοβόρων μακροχρόνιων επιπλοκών και βεβαίως κερδίζοντας ότι πολυτιμότερο, ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος
(ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ)