Βαθμολογία

Εγκύκλιος για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Με τροποποιητική δήλωση στο Ε9 μπορούν οι φορολογούμενοι να κερδίσουν τις εκπτώσεις που έχασαν στον ΕΝΦΙΑ. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που πρέπει να διορθωθούν.

Αναλυτικές οδηγίες στους φορολογουμένους που από λάθη ή παραλείψεις στο Ε9 έχασαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και αφορά την υποβολή νέας δήλωσης για διορθώσεις ή συμπληρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους.

Πρόκειται για περισσότερους από 1.000.000 ιδιοκτήτες που μπορούν με τροποποιητική δήλωση του Ε9 να μειώσουν κατά 20%-60% τον ΕΝΦΙΑ και στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, όσοι έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ημιτελή κτίσματα, οικόπεδα εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, τυφλά ακίνητα, είναι επικαρπωτές, συνιδιοικτήτες, έχουν παραλείψει να αναγράψουν την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή τον όροφο της κατοικίας τους.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του Ε9 αναμένεται να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να παρατείνει την προθεσμία για τις διορθωτικές δηλώσεις και πέρα της 30ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Έθνος.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (01/11/2014), η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υποστήριξε ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες και τα παραδείγματα για την ορθή συμπλήρωση του Ε9. Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ Σοφία Σεχπερίδου είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ακόλουθες εφαρμογές:

1. Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Έ9 για το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010.

2. Υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 για φόρο ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

3. Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 (ΕΝΦΙΑ)

Όπως ενημερώθηκαν οι λογιστές κατά την ημερίδα, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων Ε9, ύστερα από τη διόρθωση των λαθών θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, με το που θα ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα αποκτά αμέσως πρόσβαση στο καινούργιο εκκαθαριστικό, ενώ αυτομάτως θα γίνεται και η διόρθωση των δόσεων που υπολείπονται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του φετινού φόρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να κάνουν διορθώσεις και στο έντυπο Ε2 στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων που ενοικιάζονται ή που παρέμειναν κενά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Οι διορθώσεις στο έντυπο Ε2 μπορεί να χρειαστούν για τη χορήγηση της έκπτωσης που αφορά στους μη ηλεκτροδοτούμενους κλειστούς χώρους. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση μόνο στο έντυπο Ε2, η έκδοση του διορθωμένου εκκαθαριστικού θα γίνει το Δεκέμβριο οπότε το μειωμένο πόσο θα εμφανιστεί στις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που φορολογούμενος θα χρειαστεί να παρέμβει και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε9, το εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί αυτόματα την ίδια στιγμή.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους ιδιοκτήτες για τους οποίους έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και κενά στο έντυπο Ε9. Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα προσκαλούν τους ιδιοκτήτες μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος να διορθώσουν τα λάθη και να καλύψουν τα κενά, έτσι ώστε να γίνει σωστή εκκαθάριση.

Πηγή: newsbomb.gr