Βαθμολογία

Προς λουκέτο 3.661 συνεταιρισμοί

Δεν ξεπερνούν τους 499 οι πραγματικά ενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί πανελλαδικά: από το σύνολο των 3.861 συνεταιρισμών που είχαν μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μόλις το 13% εμφανίζεται ως πραγματικά ενεργό!

Διαθέτουν δηλαδή - σύμφωνα με την αξιολόγηση «πρώτης εγγραφής», όπως λέγεται - τουλάχιστον επτά μέλη, εμφάνισαν την τελευταία τριετία κύκλο εργασιών, έχουν καταχωρίσει το καταστατικό τους σε αρμόδια δικαστική Αρχή και η ανάδειξη της ηγεσίας τους έγινε παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

Οι υπόλοιποι 3.362 αν μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου δεν έχουν αποδείξει ότι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα χαρακτηριστούν αυτομάτως ανενεργοί, που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και εκκαθάριση. Δεδομένου ότι έχουν δοθεί μέχρι σήμερα άπειρες παρατάσεις και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν ανταποκριθεί, θεωρείται ότι ούτε τώρα θα προσκομίσουν νέα στοιχεία και άρα θα κλείσουν, αφού ούτως ή άλλως δεν είναι παρά αγροτικές οργανώσεις - σφραγίδες.

Το ξεσκαρτάρισμα των υγιών συνεταιρισμών, όσων δηλαδή έχουν πραγματική παραγωγή, εκκρεμεί από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Σκανδαλίδη που ουδέποτε εφαρμόστηκε εξαιτίας αντιδράσεων και μιας σειράς από πρακτικά προβλήματα.

ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

Μάλιστα, ο τελικός αριθμός των πραγματικά ενεργών συνεταιρισμών φαίνεται ότι θα είναι μικρότερος και δεν θα απομείνουν παρά γύρω στους 350-400. Διότι από τον Μάρτιο του 2015, όταν θα γίνει η πρώτη ετήσια αξιολόγησή τους ώστε να χαρακτηριστεί ένας συνεταιρισμός ενεργός, θα πρέπει, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27/10/2014, να έχει τζίρο πάνω από 30.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και πάνω από 10.000 στα νησιά (πλην της Εύβοιας και της Κρήτης). Αν η απόφαση αυτή εφαρμοζόταν σήμερα, οι πραγματικά ενεργοί θα ήταν μόλις 380.

Η αξιολόγηση των ενεργών συνεταιρισμών επηρεάζει άμεσα τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα διεξαχθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και στις οποίες θα λάβει μέρος διεκδικώντας για μία ακόμη φορά την προεδρία ο επί 14 συναπτά έτη νυν πρόεδρος Τζαννέτος Καραμίχας. Ο τελευταίος ελέγχεται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα. Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις παλαιότερες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ηγεσίας στην ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν μόνο αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν απευθείας από ενεργούς συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 40% των αντιπροσώπων θα είναι νέα πρόσωπα. Παλαιότερα, για τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ ψήφιζαν μόνο οι 110 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες πλέον είτε έχουν μετατραπεί σε συνεταιρισμούς είτε έχουν εκκαθαριστεί είτε έχουν κηρύξει πτώχευση.

Το προφίλ των συνεταιρισμών

Με βάση τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα αξιολόγησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι 499 ενεργοί συνεταιρισμοί διαθέτουν πάνω από 123.000 μέλη - 424 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 75 στα νησιά. Οσο για τους υπόλοιπους που οδεύουν όπως όλα δείχνουν προς το κλείσιμο αριθμούν 333.131 μέλη.

Πηγή: TA NEA
(Γιώργος Φιντικάκης)