Βαθμολογία

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται και με το φτάρνισμα

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στις ΗΠΑ ανήρτησε μια αφίσα στην επίσημη ιστοσελίδα του, σύμφωνα με την οποία ο ιός Έμπολα μεταδίδεται και με το απλό φτάρνισμα.

Επικαλούμενη αξιωματούχους του αμερικανικού Κέντρου, η καθηγήτρια Μέριλ Νας από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι κάποιος μπορεί να προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό πολύ πιο εύκολα απ' ότι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες.

«Εάν κάποιος έχει καταρροή και φταρνίζεται, παράγει μικροοργανισμούς τους οποίους μπορεί να κολλήσει κανείς, εάν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τους ασθενείς. Εάν τα άτομα που είναι μέσα στο ίδιο δωμάτιο ακουμπήσουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, τότε θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό», υποστηρίζει η Αμερικανίδα καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Post», η Νας προέβη στις δηλώσεις αυτές αναφερόμενη στην αφίσα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Τα άτομα που έρχονται σε επαφή ή είναι στο ίδιο δωμάτιο με τα σταγονίδια όσων έχουν βήχα ή καταρροή, μπορεί να "κολλήσουν" τον ιό αφού τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό τους μέσω των οφθαλμών, της μύτης και της στοματικής τους κοιλότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η αφίσα.

Πηγή: iefimerida.gr