Βαθμολογία

Πεσμένη 20% η παραγωγή στην Ραψάνη

Ως μια πολύ δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζεται η εφετινή για το ελληνικό κρασί, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%.

Ωστόσο, οι τιμές των σταφυλιών προς οινοποίηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας κινήθηκαν ανοδικά. Οι βροχές την περίοδο της ανθοφορίας που εμπόδισαν το σωστό δέσιμο, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία τον Ιούλιο, χαμηλές θερμοκρασίες και πρώιμες βροχές τον Σεπτέμβριο συνέθεσαν το σκηνικό εφέτος για την πλειονότητα των αμπελουργικών ζωνών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή στην περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη, ενώ στη Δράμα υπολογίζεται έως και 10% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία.

Όσον αφορά στην περιοχή μας, στη Ραψάνη, η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν όμως αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο. Στην Καρδίτσα παρατηρείται μείωση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 10% σε σχέση με το 2013. Θα τη βγάλουμε και με λιγότερο κρασί...

Πηγή: Εφ. Κόσμος (Δ.Μ.)