Βαθμολογία

Τσεχία: Εκβιαστές απειλούν με… Έμπολα

Την κυβέρνηση της Τσεχίας, ότι θα διασπείρουν στη χώρα τον ιό του Έμπολα, σε περίπτωση που δεν τους καταβληθεί ένα εκατομμύριο ευρώ σε… μπίτκοινς (ψηφιακό νόμισμα), απείλησαν άγνωστοι εκβιαστές!

«Ένας ή περισσότεροι δράστες εκβιάζουν το κράτος και απειλούν ότι θα διασπείρουν τον ιό Έμπολα», ανέφερε ο υποδιευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ζντένεκ Λάουμπε, υποστηρίζοντας ότι «ο βασικός στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πανικό».

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει πάντως ότι οι εκβιαστές «χρησιμοποιούν πολύ προηγμένες μεθόδους επικοινωνίας», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σλάστα, επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, οι δράστες, εφόσον εντοπισθούν και συλληφθούν, μπορεί να καταδικαστούν ακόμη και σε 12ετή κάθειρξη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας Βλαντίμιρ Βαλέντα εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού στη χώρα. «Το να αποκτήσει κανείς τον ιό, να τον μεταφέρει και να τον διαδώσει με άλλον τρόπο εκτός της άμεσης επαφής με έναν ασθενή ή τα σωματικά υγρά του δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», ανέφερε στους δημοσιογράφους. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Έμπολα στην Τσεχία.

Πηγή: newsbomb.gr