Βαθμολογία

Επικίνδυνες βαφές στην αγορά

Βαφές μαλλιών αμφίβολης ποιότητας κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι έλεγχοι που γίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι υποτυπώδεις, την ώρα που η αγορά αλλάζει προς το χειρότερο, λόγω της κρίσης.

Πλανόδιοι πωλητές διαθέτουν στα κομμωτήρια βαφές με άγνωστη προέλευση, τις οποίες χρεώνουν σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από εκείνες των επώνυμων προϊόντων. Προβληματισμό προκαλούν χρεώσεις που κάνουν ορισμένα από αυτά και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το κόστος των υλικών που απαιτούνται.

Πολύ συχνά είναι τα περιστατικά γυναικών και ανδρών οι οποίοι έχουν υποστεί δερματικές βλάβες έπειτα από χρήση βαφής. Ακόμη περισσότερα είναι εκείνα που αφορούν υποβάθμιση της τρίχας, εξαιτίας συγκεκριμένου προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, οι βαφές μαλλιών ενδέχεται να είναι επικίνδυνες για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες ανακλήσεις γνωστών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες εντοπίζουν ακατάλληλα ή επικίνδυνα συστατικά.

Όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο δερματολόγος κ. Χριστόφορος Τζερμιάς, μία σειρά επιδημιολογικών μελετών έχουν διερευνήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ως αποτέλεσμα της προσωπικής χρήσης βαφών για μαλλιά.

Μεταξύ των μορφών της νόσου που εξετάστηκαν ήταν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, η λευχαιμία, οι λεμφοειδείς νεοπλασίες, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εγκεφάλου και ο καρκίνος των ωοθηκών. Εχει, επίσης, μελετηθεί η επίπτωση των βαφών στην αναπαραγωγική διαδικασία και στο έμβρυο και οι δερματικές αντιδράσεις προς τις οξειδωτικές κυρίως βαφές.

Από την ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε πιθανή συσχέτιση της προσωπικής χρήσης βαφών μαλλιών και καρκίνου, εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο σε παιδιά, μετάλλαξης και δερματικών παθήσεων. Οι συσχετισμοί που έχουν προκύψει από τις έρευνες αφορούν αποκλειστικά χημικές βαφές και κατά κύριο λόγο μόνιμες βαφές.

Όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης, η πλειονότητα των ερευνών στις οποίες εξετάστηκε η σχέση προσωπικής χρήσης βαφών μαλλιών και καρκίνου της ουροδόχου κύστης έδειξε ότι η σχέση είναι θετική και ισχυρότερη με αύξηση της συχνότητας και διάρκειας χρήσης των βαφών αλλά και με χρήση μόνιμων έναντι προσωρινών βαφών.

Οι έρευνες

Συμφώνα με σημαντικό αριθμό μελετών, υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της προσωπικής χρήσης βαφών μαλλιών και λευχαιμίας αλλά και μη Hodgkin λεμφώματος, ενώ ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος για τις περιπτώσεις χρήσης βαφών πριν από το 1980. Σοκ προκαλεί το εύρημα ότι η προσωπική χρήση βαφών για μαλλιά σχετίζεται με την εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο παιδιών, των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών.

Οι δερματολογικές αντιδράσεις εξαιτίας βαφής αποδίδονται κυρίως σε οξειδωτικές βαφές που περιέχουν συστατικά όπως η PPD, η οποία έχει αποδεδειχθεί σημαντική αίτια πρόκλησης δερματικών αλλεργιών.

Κίνδυνος υπάρχει και για τους κομμωτές, καθώς μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του σιελογόνου αδένα και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Στις κομμώτριες έχει βρεθεί αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, καρκίνου του παγκρέατος, καρκίνου του δέρματος τοπικά και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και προβλημάτων στο αποτέλεσμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες καλλυντικών κάνουν μια «πράσινη» στροφή. Διαθέτουν όλο και περισσότερα προϊόντα τα οποία έχουν ως βάση φυτικά συστατικά ή είναι βιολογικά. Η πιο διαδεδομένη φυσική βαφή για μαλλιά είναι η χένα, η οποία παράγεται από τα φύλλα του φυτού Lawsonia inermis.

Η συχνή χρήση κρύβει κινδύνους

Τους κινδύνους από τη συστηματική χρήση βαφών για μαλλιά επισημαίνει στο «Εθνος» ο δερματολόγος κ. Χριστόφορος Τζερμιάς. Οι επιπτώσεις τους στην υγεία -σημειώνει- έχουν διερευνηθεί με μια σειρά από μελέτες και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά σε σχέση με τον ρόλο ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Τζερμιά, τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική χρήση βαφών για μαλλιά έχουν συνδεθεί με διάφορους κινδύνους, όπως ο κίνδυνος καρκινογένεσης, μεταλλαξιογενειας, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Οι ουσίες που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι η παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD), η ρεζορκίνη, η αμμωνία, το οξυζενέ, τα βαρέα μέταλλα, οι παραβίνες, οι ουσίες MCI, MIT, SLS SLES, το ορυκτέλαιο, το παραφινέλαιο και οι σιλικονούχες ενώσεις.

Η αγορά βαφών για μαλλιά είναι τεράστια και αποτελεί ένα αξιοσημείωτο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Οι ετήσιες πωλήσεις ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτει το 8% της συνολικής αγοράς των καλλυντικών προϊόντων.

Πηγή: EΘΝΟΣ