Βαθμολογία

Σαμαράς: «Είμαστε στο τέλος της κρίσης»

«Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία πράττει το καθήκον του. Τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα αφήσουμε στο τέλος αυτής της κρίσης που περνάμε αυτή τη στιγμή τα δύσκολα οριστικά πίσω μας στο παρελθόν.

Υπάρχει ένα μέλλον το οποίο ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το καλύτερο παράδειγμα που μπορεί σήμερα ένας νέος έλληνας, μια νέα ελληνίδα να ακολουθήσει».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Πρωθυπουργός κ Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τις ευχαριστίες του απευθυνόμενος στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για το «εκπληκτικό αποτέλεσμα» όπως το χαρακτήρισε που έφερε σε πέρας η πυροσβεστική κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

«Καταβάλατε μια προσπάθεια τεράστια με ελλείψεις σε εναέρια μέσα, με ελλέιψεις προσωπικού και το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογισθεί κανείς τις δύσκολες τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρείται» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος ».

Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Σώματος, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι «οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος προστάτευσαν το περιβάλλον, προστάτευσαν τον δασικό μας πλούτο και αντιμετώπισαν κάθε απειλή την ώρα ακριβώς που αυτή εκδηλωνόταν».

Αναφέρθηκε και στις απώλειες και απέτισε φόρο τιμής στον αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο ,έναν νέο όπως είπε ,που έδωσε τη ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει μια μητέρα που είχε εγκλωβισθεί στο διαμέρισμά της.

"Ηταν μια πράξη που ξεπέρασε τα όρια της επαγγελματικής ευσυνειδησίας ,ήταν μια πράξη μέγιστης κοινωνικής προσφοράς".

Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η πολιτεία θα κάνει κάθε δυνατό για να ικανοποιήσει το μισθολογικό πρόβλημα στα Σώματα Ασφαλείας.

Εξήγγειλε ακόμα ότι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την προμήθεια 372 πυροσβεστικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει άλλη διαδικασία έτσι ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο νέα εναέρια μέσα να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων.

Μείωση των καμένων εκτάσεων.

Σημαντικά λιγότερες καταστροφές προκάλεσαν φέτος οι δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα το ποσοστό των καμένων εκτάσεων μειώθηκε κατά 44,6 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαέξι ετών σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της τάξης του 71%. Μείωση κατά 15,6 % παρουσίασε και ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών .

Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας ,όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι ότι σε ποσοστό 74,41% του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών ο χρόνος που χρειάσθηκε για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών και στον εντοπισμό των ενόχων. Φέτος σχηματίσθηκαν 3.917 δικογραφίες εκ των οποίων οι 1.118 αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις. Στις 194 δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος ατόμων ,οι 112 αφορούν περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας.

Από το στατιστικά στοιχεία προέκυψε ότι το 48,63% των αγροτοδασικών πυρκαγιών προκλήθηκαν από πρόθεση, το 22,70% από αμέλεια και μόλις το 12,33% ήταν από φυσικά αίτια.

Πηγή: TA NEA