Ανοδική τάση σημειώνεται στην παιδική παχυσαρκία, η οποία μεταφράζεται σε ποσοστό 25% περίπου, σύμφωνα με τη γενική εικόνα που παρουσιάζεται, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται πλέον έντονα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, με προφανείς επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή τους. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται παράλληλα με την κρίση, καθώς επιλέγονται, σε αρκετές περιπτώσεις, τροφές πιο φθηνές, αλλά λιγότερο υγιεινές.
Τα διεθνή δεδομένα εντείνουν τον προβληματισμό των ειδικών και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια στο πλαίσιο της 24ης Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Παχυσαρκίας.
Στην καμπάνια που διοργανώνει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, συμμετέχει και ο Βολιώτης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Παναγιώτης Ζήσης, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε σχολεία της περιοχής μας.
Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου, με ουσιαστικό στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προώθηση της υγιεινής διατροφής.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Βολιώτης επιστήμονας υπογραμμίζει ότι: «το πρόβλημα εμφανίζεται πλέον και σε μεγάλο ποσοστό παιδιών προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με μια καινούργια πανευρωπαϊκή μελέτη. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, προκειμένου να χάσουν βάρος, είναι η συνδρομή των γονέων. Για παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών, προσθέτει ο ίδιος, είναι σημαντικότερος ο ρόλος του σχολείου».
Δεκάδες γονείς αναζητούν τη βοήθεια των ειδικών πάνω σε θέματα διατροφής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος: «βλέπουμε αρκετές περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, κυρίως του νηπιαγωγείου και του δημοτικού».
Οι λόγοι που ευθύνονται για την εμφάνιση του παραπάνω φαινομένου είναι η έλλειψη άσκησης, διότι πολλοί γονείς δεν αισθάνονται ασφαλείς να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν έξω, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ενώ παράλληλα έχει αλλάξει ο τρόπος διατροφής και επιλέγονται τροφές με μικρό κόστος, που είναι λιγότερο υγιεινές.
Οι συμβουλές που απευθύνει ο κ. Ζήσης στους γονείς είναι: «να υπάρχει διαθέσιμο φαγητό στο σπίτι, οι γονείς να τρώνε μαζί με τα παιδιά τους και να τους δίνουν το καλό παράδειγμα». Βασικός κανόνας προκειμένου να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος των παιδιών, είναι τα πολλά και συχνά γεύματα, η κατανάλωση πέντε περίπου μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως και να μην παραλείπεται το πρωινό γεύμα πριν από το σχολείο.
Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παραλείπεται διότι: «είναι το γεύμα που θα δώσει ενέργεια στα παιδιά, έτσι ώστε να είναι αποδοτικά σε σχέση με τις εργασίες τους στο σχολείο. Παράλληλα, τονίζει ο ίδιος, έχουμε δει σε μελέτες ότι τρώγοντας πρωινό τα παιδιά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, γιατί είναι μια καλή αρχή για τη διάρκεια της ημέρας».
Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος