Βαθμολογία

«Να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται με άρθρο της, η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, η οποία πολλές φορές δεν έχει διστάσει να στηλιτεύσει με έντονο τρόπο τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα «ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά» σημειώνει χαρακτηριστικά, με αφορμή τη συζήτηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε άρθρο της στον Observer -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που - όπως αναφέρει - η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Έλενα Σμιθ επισημαίνει πως η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία η Αμάλ Κλούνι, η νεώτερη δικηγόρος μεταξύ μιας ομάδας έμπειρων νομικών, δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα - πολιτικά και διπλωματικά - ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ