Βαθμολογία

Μείωση τιμών από ΔΕΗ και ιδιώτες

Κύμα μειώσεων στις τιμές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται από το νέο έτος, με τη ΔΕΗ να... σέρνει από την 1η Ιανουαρίου πρώτη τον... χορό με εκπτώσεις 2% έως 5,5% στα τιμολόγια 30.000 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και να ακολουθούν από τον Φεβρουάριο με Μάρτιο οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα εκπτωτική πολιτική που αφορά εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με παροχές στη χαμηλή και μέση τάση, οι οποίοι καταναλώνουν τουλάχιστον 1Gwh (Γιγαβατώρα) ανά έτος. Υπολογίζονται σε περίπου 30.000 παροχές και πρόκειται για αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τράπεζες με τα καταστήματά τους, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.

Οι εταιρείες αυτές επιβραβεύονται με κλιμακούμενο ποσοστό έκπτωσης το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και θα κυμαίνεται μεταξύ 2% έως 5,5% στα σημερινά τιμολόγια.

Η νέα εκπτωτική πολιτική, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, προστίθεται στη μείωση τιμών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014 και που αφορούσε κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δημοπρασίες

Παράλληλα, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο τη σκυτάλη... των μεγάλων μειώσεων στα τιμολόγια για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του ΥΠΕΚΑ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι δημοπρασίες της φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να ολοκληρώσει το κείμενο που θα καθορίζει τους κανόνες και τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών (γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ) λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.200 Μεγαβάτ. Με τις δημοπρασίες ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ από τη φθηνή πρώτη ύλη του λιγνίτη και του νερού, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας αγοράζοντας «πακέτα» ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλό κόστος θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές, κάνοντας ανταγωνισμό στη ΔΕΗ. Επίσης οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν απευθείας να αποκτούν φθηνά «πακέτα» ρεύματος για δική τους χρήση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ