Βαθμολογία

Μπόνους εκπτώσεις στους συνεπείς οφειλέτες

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με το χρόνο να πιέζει προκειμένου να δοθεί μία λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που «φουσκώνουν». Αυτό που αναζητάται είναι ένα ισχυρό κίνητρο το οποίο θα επιβραβεύει τους οφειλέτες που δείχνουν συνέπεια στη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα μείνουν σε αυτή.

Ανάμεσα στα εξεταζόμενα σενάρια είναι ένα επιπλέον μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων για όσους έχουν ενταχθεί σε μία ή και τις δύο ρυθμίσεις που «τρέχουν», με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιλέξουν τη νέα «εκδοχή». Με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στην «Καθημερινή» ότι η νέα ρύθμιση πρέπει να έχει φτάσει στη βουλή το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι. Τα δύο αφορούν την παροχή κινήτρων για την παραμονή στην τρέχουσα ρύθμιση, ενώ το τρίτο αφορά την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, σε περίπτωση ένταξής τους στη νέα. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει εκ νέου υπολογισμό του συνόλου της αρχικής οφειλής με τις νέες μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το τελικό ποσό των δόσεων που έχουν απομείνει.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ένα επιπλέον μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων, κίνητρο ισχυρότατο για να παραμείνουν στη ρύθμιση των λιγότερων δόσεων.

Το τρίτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν ισχύσει κάποιο από τα παραπάνω, είναι να υπάρξει επανυπολογισμός του αρχικού ποσού οφειλής με βάση τις νέες προβλέψεις, και γι' αυτούς που θα μεταπηδήσουν από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, δεν αναμένονται αλλαγές στον αριθμό τους, καθώς θα φτάνουν τις 100 για οφειλές έως 15.000 ευρώ και 72 για οφειλές πάνω από αυτό. «Κλεισμένο» φαίνεται πως είναι και το ετήσιο επιτόκιο, λίγο πάνω από το 4,5% (από 8,05% σήμερα). Μετά την επιμονή της τρόικας να μην ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες, φαίνεται πως τελικά η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά οφειλές έως 1 εκατ. Ευρώ.

Επιπλέον, στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπονταν εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους. Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα:

- 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.

- 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.

- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.

- 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.

- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.

- 65% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών δεν θα υπάρχει η ανάγκη εγγυητικών επιστολών στις περιπτώσεις μικρών οφειλών (έως 15.000 ευρώ).

Πηγή: thessalianews.gr