Βαθμολογία

Hλεκτρονικό κόσκινο για 660.000 δικαιούχους

Με στόχο να κλείσει και η τελευταία πιθανή τρύπα διαρροής κεφαλαίων από το ασφαλιστικό σύστημα, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στον έλεγχο των συνταξιούχων που εισπράττουν επίδομα συζύγου ή τέκνων.
 Στην πράξη, στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα μπουν σχεδόν 665.000 συνταξιούχοι με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος Ήλιος, για τον Οκτώβριο, το μηνιαίο κονδύλι των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων στους συνταξιούχους ανέρχεται σε 38,5 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καταβάλλεται είτε στη/στον σύζυγο σε περίπτωση που δεν εργάζεται ή δεν παίρνει άλλη σύνταξη, είτε και στα τέκνα μέχρι 18 ετών ή εναλλακτικά μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν.

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (π.χ. αριθμός ανήλικων τέκνων) ενώ διαφοροποιείται από ταμείο σε ταμείο. Για παράδειγμα, στα λεγόμενα ειδικά ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, το επίδομα συζύγου διαμορφώνεται στο 10% και των τέκνων στο 5% (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν).

Στο ΙΚΑ το επίδομα συζύγου κυμαίνεται από 35 έως 50 ευρώ, ενώ δίνονται 25 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο σε περίπτωση που η σύνταξη διαμορφώνεται στα κατώτερα όρια. Η προσαύξηση μπορεί να φτάσει έως και το 20% για το πρώτο τέκνο και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Όσον αφορά την κατανομή των δικαιούχων ανά ασφαλιστικό φορέα, στο ΤΑΠ – ΟΤΕ υπολογίζονται σε 38.328 και το συνολικό κονδύλι είναι 6,5 εκατ. (μέσος όρος 170 ευρώ). Στο ταμείο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι είναι 27.204 και το κονδύλι αγγίζει τα 4,4 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 162,32 ευρώ).

Στο υπουργείο Εργασίας διαπίστωσαν ότι δεν έχουν γίνει αποτελεσματικοί έλεγχοι από τα ταμεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι λόγοι, το επίδομα διακόπτεται ή τελικά συνεχίζει να καταβάλλεται ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο/η σύζυγος έχει για παράδειγμα πεθάνει, ή το παιδί έχει ενηλικιωθεί ή έχει πάρει το πτυχίο του...

Ο έλεγχος, βάσει του σχεδιασμού, θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ και δεν θα χρειαστεί κάποιου είδους απογραφή από την πλευρά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των δικαιούχων ανά ταμείο και υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που καταβάλλονται κάθε μήνα. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν ταμεία όπου ο αριθμός των δικαιούχων είναι σημαντικά αυξημένος, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων σε αυτά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η νέα δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των συνταξιούχων - δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ, για 664.862 επιδόματα.

Πηγή: euro2day.gr