Βαθμολογία

Οι μισοί μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο

Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία να γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ωστόσο σχεδόν τα μισά, το 46%, έχουν δηλώσει πως έστω και μία φορά στη ζωή τους έχουν δοκιμάσει τσιγάρο.

Επίσης, 2 στα 10 παιδιά (18,15%), ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών, παραδέχονται πως είναι συστηματικοί καπνιστές, με το ποσοστό αυτό να μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» οι τάξεις και να φτάνει το 35,3% μεταξύ των μαθητών Γ' Λυκείου.

Αυτά καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, η έρευνα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «HEART II».

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε πως έξι στα 10 παιδιά δηλώνουν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σου πρόσφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά. Εννέα στα 10 παιδιά έχει δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 73,3% έχει δει καθηγητές με τσιγάρο στο σχολείο, με το 75,9% των ερωτηθέντων να λέει πως δεν είναι καλό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να καπνίζουν σε διδακτικούς χώρους. Το 86,7% των ερωτηθέντων απαντάει ότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο που κάποιος καπνίζει και το 79,5% αναφέρει ότι είναι υπέρ νομολογίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Το 84,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί ισχυρή εξάρτηση, αλλά το 44,5% θεωρεί ότι ο περιστασιακός καπνιστής δεν είναι εξαρτημένος.

Πάντως, το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα και για την πιθανότητα καρδιακών νοσημάτων από το κάπνισμα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου που φοιτούν σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (συνολικά 18 σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής και οκτώ σχολεία της Θεσσαλονίκης). Συγκεκριμένα, σε 1.802 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (794 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και 1.008 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του λυκείου).

Πηγή: iefimerida.gr