Βαθμολογία

Στην Πακιστανή Μαλάλα το Νόμπελ Ειρήνης

Στη 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν και τον 60χρονο ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Καϊλάς Σατιάρτι απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή στο Οσλο της Νορβηγίας.

Από μικρή ηλικία, η Μαλάλα μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Η αρχή έγινε στην περιοχή της στο Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Για τη δράση της αυτή, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας το 2012, όταν ένας μασκοφόρος την πυροβόλησε εξ'επαφής τρεις φορές στο κεφάλι. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε σε βρετανικό νοσοκομείο όπου ξεπέρασε τον κίνδυνο και έκτοτε συνεχίζει την ακτιβιστική της δράση για την οποία έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Στο Πακιστάν, δεν έχει επιστρέψει, καθώς παραμένει η απειλή για τη ζωή της.

Ο Σατιάρτι μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του '90. Μέχρι τώρα, η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ