Βαθμολογία

Βγαίνει το πόρισμα για την τραγωδία στο Βόλο

Τα αποτελέσματα των ερευνών που θα καταδείξουν την αιτία της ασύλληπτης τραγωδίας στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές περιμένουν οι χαροκαμένοι συγγενείς των τριών άτυχων πεζοναυτών που έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη ο πυροσωλήνας πριν την εκτίναξη του όλμου.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ το πόρισμα των ερευνών αναμένεται τις επόμενες μέρες ενώ η παρτίδα των συγκεκριμένων πυρομαχικών δεσμεύτηκε ήδη για να ελεγχθεί στο σύνολό της.

Βελτιώνεται στο μεταξύ διαρκώς η υγεία του 30χρονου Υπολοχαγού Κώστα Βακάλη που τραυματίστηκε στο σημείο της τραγωδίας. Ο 30χρονος Υπολοχαγός χθες αποχώρησε από το Νοσοκομείο Βόλου για να διακομιστεί στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει για λίγες μέρες ανάρρωσης.

Χθες στο σημείο της τραγωδίας οι συνάδελφοι των τριών πεζοναυτών τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη τους ενώ «σπαρακτική» είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη εξάλλου ζητά από την πλευρά του συντετριμμένος ο Δημήτρης Μεζάλας, πατέρας του Αν. Μεζάλα εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του διότι κανείς από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει όπως υποστηρίζει μαζί του.

Τις επόμενες μέρες το πόρισμα

Ολες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν ότι από πρόβλημα στον πυροσωλήνα προκλήθηκε η φονική έκρηξη στο πεδίο βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία. Ο πυροσωλήνας είναι τύπου M 524Α6, ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως με έτος κατασκευής το 1984.Το βλήμα είναι τύπου Μ 374Α2, ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως επίσης κατασκευασμένο το 1984. Ο όλμος τύπου Ε 44 ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως (από την πρώην ΕΒΟ τώρα ΕΑΣ) και είναι από τους όλμους που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014.

Ολο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στον πυροσωλήνα καθώς υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον στρατό να μην έχει χρησιμοποιήσει τους «νεότερους» πυροσωλήνες που είχαν παραγγελθεί στις αρχές της δεκαετίας του 90 και άρχισαν να παραδίδονται μετά από την κρίση των Ιμίων.

Πηγές του ΓΕΣ αναφέρουν ότι οι πυροσωλήνες αυτοί έχουν αντικαταστήσει άλλους παλαιότερης κατασκευής.

«Οπως και να έχει το να βρεθούν γρήγορα τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία είναι εξαιρετικά σημαντικό» έλεγαν χθες στρατιωτικές πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογραμμίζοντας ότι «η θυσία τριών πεζοναυτών και ο πόνος των συγγενών τους το επιβάλλει. Και επιπλέον επειδή οι βολές με όλμους είναι εξαιρετικά συνηθισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πρέπει να μάθουμε τι πήγε στραβά για να μην θρηνήσουμε άδικα άλλα θύματα».

Συγκλονίζει ο πατέρας

«Δεν θα φύγω από τη ζωή εάν δεν πληρώσουν όσοι ευθύνονται που «δολοφόνησαν» τα παιδιά» επανέλαβε χθες oncamera ο Δημήτρης Μεζάλας, πατέρας του άτυχου πεζοναύτη Αν. Μεζάλα. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι ακόμη και το στρατιωτικό αυτοκίνητο που μετέφερε τους πεζοναύτες στην άσκηση δεν ήταν σε καλή κατάσταση ενώ για τους όλμους που χρησιμοποιήθηκαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί και να μην χρησιμοποιούνται. Εξέφρασε ωστόσο την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια.

Χθες στην ιστοσελίδα στο facebook που διατηρεί ο Δημ. Μεζάλας και η οποία τις τελευταίες τρεις μέρες έχει «κατακλυστεί» από συλλυπητήρια και επισημάνσεις πολιτών ο απαρηγόρητος πατέρας έγραψε «Κοιτώ μπροστά ποιος έρχεται, μα εσ' ήρθες από πίσω. Κάνεις μια χραπ με το δρεπάνι σου, μου παίρνεις την γυναίκα. Και πριν καλά - καλά γυρίσω να σε δωάλλη μια χραπ και παίρνεις το παιδί μου.

Μπαμπέσης είσαι Χάρε μου. Από μπροστά δεν ήρθες. Πισώπλατες δυο μαχαιριές Μες την καρδιά μου έδωσες και δυο ζωές μου πήρες....Τώρα να 'ρθεις από μπροστά Να με κοιτάς στα μάτια. Αντρίκια όχι μπαμπέσικα και πάρε τη ζωή μου, Στα μάτια όμως κοίτα με... Ισια βαθιά στα μάτια».

«Το αντίο των πεζοναυτών»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών εξάλλου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει μεταξύ άλλων «Σας ζηλεύουμε!!! Ναι, σας ζηλεύουμε. Γιατί καταφέρατε κάτι, που οι «απέξω» δεν μπορούν να καταλάβουν. Καταφέρατε να φύγετε μέσα στην αγκαλιά της Γαλανόλευκης. Αλήθεια, υπάρχει πιο μεγάλη, πιο ιερή θυσία από το να φύγεις για την Πατρίδα; «Μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μου» έλεγε ο Όρκος που δώσαμε κι εσείς το κάνατε πράξη. Την υπηρετήσατε τη Σημαία μας και αυτή σας αγκάλιασε. Μας κάνατε όλους να νιώσουμε "μικροί" μπροστά σας.

Ο κόσμος δεν θα καταλάβει και θα μιλήσει για «άδικο χαμό». Λογικό είναι. Δεν γνωρίζουν ότι εμείς, το Θάνατο τον κοροϊδεύουμε στα μούτρα.

Μάθαμε να είμαστε το «Πρώτο Κύμα». Όταν θα ανοίξει η πόρτα του αποβατικού, ακόμα και εάν η σφαίρα έχει το όνομα μας θα βουτήξουμε στη Κόλαση για να υπερασπιστούμε, ότι έχουμε πιο Ιερό. Τα σπίτια μας, τις οικογένειες μας, και τη Θρησκεία μας. Έτσι μάθαμε. Είμαστε Τάγματα «Επιλέκτων». Όπου οι λίγοι, θα κάνουν τη ζημιά που δεν μπορούν να κάνουν οι πολλοί.

Και αν είναι να πεθάνουμε υπερασπίζοντας αυτά τα υψηλά ιδανικά θα είναι ένας έντιμος θάνατος. Ενας θάνατος που «άξιζε τον κόπο». Γιατί δεν χαθήκατε σε ένα τροχαίο, δεν σας πήραν οι μάστιγες των χρόνων μας. Επιλέξατε, όπως κι εμείς, να πάτε στα δύσκολα. Να ιδρώσετε, να φορέσετε το μπερέ του Πεζοναύτη. Στη Ζωή και στο Θάνατο. Κανένας δεν μπορεί να σας τον πάρει πια. Εμείς θα φύγουμε σαν Πεζοναύτες, αλλά, σε κόσμο πολιτών. Εσάς όμως σας συνόδευσαν, αδέρφια. Πεζοναύτες!!! Περπάτησαν μαζί σας, δίπλα σας, προς την Αιωνιότητα. Τιμή την οποία εμείς δεν θα έχουμε ποτέ».

Γιατί όλοι εσείς είστε Ήρωες στα μάτια μας. Και κάθε φορά που θα κοιτάμε ψηλά θα ξέρουμε ότι θα μας προσέχετε. Και θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Γιατί έτσι κάνουν οι Ελληνες Πεζοναύτες. Αντιμετωπίζουν τη ζωή αλλά και το θάνατο με θάρρος. Γιατί έτσι λέει το έμβλημα μας. «Χρειάζεται Θάρρος».

Και δεν θα κλαίμε, αλλά θα τραγουδάμε. Ετσι κάνουμε εμείς... Δεν πεινάμε, δεν διψάμε. Τρέχουμε και τραγουδάμε».

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος
(Βάσω Κυριαζή)