Βαθμολογία

Κοιμόμαστε και ο εγκέφαλος δουλεύει...

Ενεργός και κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, σύμφωνα με επιστήμονες από το Παρίσι και το Κέμπριτζ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος είναι σε θέση να κατηγοριοποιεί τις λέξεις που ακούει ενώ κοιμάται.

Οι ερευνητές υπέβαλαν συμμετέχοντες σε ένα τεστ «λέξεων» ενώ ήταν ξύπνιοι και διαπίστωσαν ότι εκείνοι εξακολουθούσαν να απαντούν σωστά και αφού είχαν κοιμηθεί.

Οι εργασίες στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί ένας εγκέφαλος που κοιμάται είναι εκείνες τις οποίες ο άνθρωπος έχει αυτοματοποιήσει. Ωστόσο, δραστηριότητες μη αυτοματοποιημένες σταματούν με τον ύπνο. «Ετσι εξηγούνται κάποιες καθημερινές μας εμπειρίες, όπως η ευαισθησία στο άκουσμα του ονόματός μας όταν κοιμόμαστε ή στο χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το ξυπνητήρι, σε αντίθεση με την ανταπόκρισή μας σε άλλους ήχους εξίσου δυνατούς αλλά λιγότερο γνώριμους», διευκρίνισε ο Σιντ Κουίντερ, επιστήμονας από το Ecole Normale Superieure του Παρισιού. Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την ικανότητα αυτή του εγκεφάλου.

Το πείραμα έλαβε χώρα με τη βοήθεια συσκευής καταγραφής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, με την οποία οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιούσαν τυχαίες λέξεις ως ζώα ή αντικείμενα με τη χρήση ενός κουμπιού. Αφού πέρασαν σε κατάσταση ύπνου, τα υποκείμενα εξακολουθούσαν να ανταποκρίνονται ορθά, αν και σε πιο χαμηλή ταχύτητα.