Βαθμολογία

Ακραία πόλωση στη Βουλή

Περιβάλλον ακραίας πολιτικής πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε στη Βουλή από χθες, με την έναρξη κιόλας της τριήμερης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η σφοδρή σύγκρουση του εισηγητή εκ μέρους της κυβέρνησης, υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, και του πρώτου ομιλητή από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Δραγασάκη, όπως επίσης και το φραστικό επεισόδιο που είχε ο τελευταίος με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, σχολιάστηκαν στο Περιστύλιο απ' όλους, ως πρόγευση της αντιπαράθεσης Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, με την οποία θα κορυφωθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση, πριν από την προγραμματισμένη για αύριο τα μεσάνυχτα ονομαστική ψηφοφορία.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άσκησε αυτά τα δύο χρόνια εποικοδομητική κριτική. Να θυμίσω τις ύβρεις, τις απειλές, την τρομοκρατία, τις κρεμάλες, όταν οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την πατρίδα;» ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους ευθύς εξαρχής ο κ. Βορίδης, και συνέχισε: «Ομως, ξεχνάτε ότι ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσες φορές φθάσαμε σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης. Ερωτώ: Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Απαντώ: Ναι. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας οργανώσεων που δρούσαν με τη μορφή πολιτικού κόμματος και τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς», εννοώντας τις δολοφονίες Π. Φύσσα και των δύο μελών της Χ.Α., έξω από γραφεία του κόμματός τους, λίγα 24ωρα αργότερα.

«Ο κ. Σαμαράς δεν είναι ο αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων; Και ποιοι ήταν οι συνομιλητές της εγκληματικής οργάνωσης; Τολμάτε και τα λέτε αυτά εδώ μέσα;» απάντησε άμεσα ο κ. Δραγασάκης. Και συμπλήρωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, στην προσπάθειά της να «αποσταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσταθεροποιεί τη χώρα».

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε εκ νέου λίγα λεπτά αργότερα, με αφορμή την επιλογή του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και ένας μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο, και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο».

Ο κ. Σταμάτης, από τα υπουργικά έδρανα, διέκοψε τον ομιλητή και σε αυστηρό τόνο ζήτησε από τον κ. Δραγασάκη να πει συγκεκριμένα ονόματα, σε ποιους αναφέρεται.

«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε υπομονή», απάντησε ο κ. Δραγασάκης.

«Είναι ή βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία. Να αποδείξει ο κ. Δραγασάκης τι είναι από τα δύο. Οι έντιμοι πολιτικοί μιλάνε με ονοματεπώνυμα», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης.

«Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα, βεβαίως να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος τώρα», ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης. «Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε, ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ελάτε να ξαναμιλήσουμε», είπε.

«Εσείς πρέπει να αποδείξετε όσα λέτε. Οχι εμείς», έκλεισε τον έντονο διάλογο ο κ. Σταμάτης, μιλώντας και πάλι για συκοφαντία.

Λαφαζάνης κατά Σαμαρά

Νωρίτερα, με την έναρξη κιόλας της διαδικασίας, η ένταση έκανε την εμφάνισή της, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, εξαιτίας της απουσίας του από την πρώτη ημέρα της συζήτησης – ως γνωστόν μετείχε σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Στη σκιά όλων αυτών, η επί των πολιτικών αντιπαράθεση εξελίσσεται με την επιλογή των δύο πρωταγωνιστών της σύγκρουσης, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, να επιχειρούν να αποδομήσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου.

«Με τη ρεαλιστική πολιτική μας τα τελευταία δύο χρόνια, σήμερα έχουμε αποτελέσματα. Και το Μνημόνιο τελειώνει νωρίτερα του προγραμματισθέντος», είπε ο κ. Βορίδης.

«Το τελειώνουν τα Μνημόνια θυμίζει εκείνο το φεύγουν οι βάσεις και η Σούδα είναι εδώ», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιώργος Μπουρδάρας)