Βαθμολογία

«Φέρτε πίσω όσα χαρίσατε στις ΕΑΣ»

Μία ακόμη αμαρτωλή υπόθεση από το μακρινό παρελθόν που αφορά ανάκτηση 600 εκατ. ευρώ εντόκως, τα οποία είχαν χορηγηθεί ως δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα τη δεκαετία του 1990 σε αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για διαγραφές και ρυθμίσεις οφειλών που δόθηκαν από την τότε ΑΤΕ με δύο νόμους το 1992 και 1994 σε 83 συνεταιριστικές οργανώσεις και αγροτικές ενώσεις προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, που είχαν χορηγηθεί το διάστημα 1982-1989, τακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνα τα χρόνια.

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ

Παρότι από το 2000 οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις με απόφαση της Κομισιόν, που επικυρώθηκε τελεσίδικα το 2004 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν τούτοις οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφερναν να κερδίζουν χρόνο προκειμένου να μην την εφαρμόσουν.

Ωστόσο από τον περασμένο Ιούλιο οι οχλήσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάθηκαν, με αίτημα να τους απαντήσει «τι ποσά σκοπεύει να ανακτήσει το Δημόσιο από αυτά τα 600,15 εκατ. ευρώ, με ποιον τρόπο και πότε».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει το παραμικρό νομικό οπλοστάσιο, γι' αυτό και επιχειρεί να κερδίσει ακόμη μερικούς μήνες, ευελπιστώντας να επιλυθεί το ζήτημα σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από τη νέα ηγεσία της Κομισιόν.

Από εκείνες τις 83 ενώσεις, οι 35 δεν υφίστανται πλέον, ενώ πολλές από τις λοιπές 48 αντικαταστάθηκαν από διάδοχα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα αρχικά.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Γιώργος Φιντικάκης)