Βαθμολογία

Μισή αποκατάσταση για τους ενστόλους

Σε ποσοστό περίπου 50% θα αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ένστολοι στους μισθούς τους το 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει τις αυξήσεις πιθανότατα από τον Νοέμβριο, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και περιμένει τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την ακριβή διαμόρφωση των μισθών. Μαζί θα δοθούν αναδρομικά και οι αυξήσεις που αντιστοιχούν στην περίοδο από την 1η Ιουλίου φέτος, δηλαδή αυξήσεις τεσσάρων μηνών.

Οπως υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με τη χορήγηση αυτών των αυξήσεων υλοποιείται η επιταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας να προστατευθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα η υπόδειξη του Πρωθυπουργού να κινηθούν οι παροχές στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Τα αναδρομικά της προηγούμενης διετίας, από τον Αύγουστο του 2012 ώς τον Ιούνιο του 2014, θα δοθούν σταδιακά ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2015. Με τον ίδιο ρυθμό θα δοθούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά των δικαστικών, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους βασικούς μισθούς των ενστόλων, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4 ώς 232 ευρώ τον μήνα, εφόσον τελικά αποκατασταθούν κατά 50% οι απώλειες για όλους. Αντίστοιχες αυξήσεις θα ισχύσουν και στα επιδόματα. Εξετάζεται πάντως και η εκδοχή να υπάρξει μεγαλύτερη αποκατάσταση για κάποιους και μικρότερη για άλλους, υπό την προϋπόθεση να μην αλλάζει το συνολικό κονδύλι που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Συνολικά ο προϋπολογισμός προβλέπει 541 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μισθών και συντάξεων δικαστικών και ενστόλων και εγγράφονται όλα στη φετινή χρονιά, παρότι τα αναδρομικά θα δοθούν από το 2015. Συγκεκριμένα, 414,7 εκατ. ευρώ αφορούν τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/2012 - 31/6/2014, ενώ για την καταβολή των αυξημένων αποδοχών και συντάξεων από 1/7/2014 - 31/12/2014 έχουν εγγραφεί 126,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο πάρει τις αυξήσεις τους και η αποκατάσταση στην περίπτωσή τους είναι πλήρης.

ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΣ. Ο προϋπολογισμός του 2015 που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι για πρώτη φορά σχεδόν ισοσκελισμένος, αφού το έλλειμμά του είναι μόλις 338 εκατ. ευρώ - 0,2% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 0,8% του ΑΕΠ φέτος. Με άλλα λόγια, τα έσοδα θα καλύψουν όχι μόνο τις δαπάνες του κράτους, αλλά και τους τόκους που θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο το 2015, οι οποίοι προβλέπονται 7,860 δισ. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε, πάντως, χθες ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού περικλείει και κινδύνους κυρίως σε ό,τι αφορά τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, με άλλα λόγια τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις, την περίθαλψη και τους δήμους και κοινότητες. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, λίγο κάτω από τον στόχο του Μνημονίου για 3% του ΑΕΠ.

Ηδη από φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% του ΑΕΠ, πάνω από τον στόχο του Μνημονίου για 1,5% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός βλέπει, εξάλλου, έξοδο από την ύφεση. Εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% και το 2015 κατά 2,9%. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η αύξηση προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών».

Πάντως, ο ίδιος αναγνώρισε ότι από την άλλη πλευρά «υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Ειρήνη Χρυσολωρά)