Βαθμολογία

Χωρίς συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

"Δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας αλλά δεν καταλήξαμε" σχολίασε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη υπουργική συνάντηση με την τρόικα σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου τέθηκε εκ νέου το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Όπως δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης, δεν θα κλείσει η συμφωνία μέχρι αύριο Τρίτη που φεύγει η τρόικα, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν και αύριο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες - οφειλέτες δεκάδων εκατομμυρίων - όπως σχολίασε ο ίδιος παράγοντας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν, ενώ οι νέες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν την εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, δεν καταγράφηκε διάθεση διαφωνίας, αλλά όμως η συζήτηση με την τρόικα δεν έφτασε σε αναλυτικά στοιχεία της ρύθμισης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι "εφόσον δεν έχουν κλείσει παρεμφερή θέματα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια, δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει μόνο αυτό το θέμα".

Σχετικά με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στη λήψη οριστικής απόφασης, ο παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση με επείγουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες είναι το θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος και είναι το μεγάλο θέμα προς συζήτηση από την τρόικα που θέλει όσο το δυνατόν λεπτομερή εκτίμηση. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποχωρώντας μετά τη συνάντηση είπε: η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ