Βαθμολογία

Σημαντικές δίκες παραμένουν άστεγες

Αστεγες παραμένουν, προς το παρόν, σημαντικές δίκες που πρόκειται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στα δικαστήρια της Αθήνας και κυρίως στο Εφετείο, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες για να εκδικαστούν.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων δυσκολεύει τα πράγματα, μια και οι προσφερόμενες δικαστικές αίθουσες δεν μπορούν να «σηκώσουν» πάνω από είκοσι άτομα στο εδώλιο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η έναρξη της οποίας αναμένεται στις αρχές του 2015. Για το πού θα γίνει τελικά η πολύκροτη δίκη με κατηγορουμένους πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του Νίκος Μιχαλολιάκος, ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση.

Οι συνολικά 78 κατηγορούμενοι για την εγκληματική δράση της Χ.Α. -τόσοι είναι οι εμπλεκόμενοι που προέκυψαν από τις πολύμηνες ανακριτικές διαδικασίες- είναι δύσκολο να δικαστούν στις συνηθισμένες αίθουσες που διαθέτει το Εφετείο, καθώς πέραν των κατηγορουμένων οι συνήγοροί τους υπολογίζονται σε πάνω από εκατό. Οι όποιες συσκέψεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να εξευρεθεί λύση για την εκδίκαση της υπόθεσης της Χ.Α. δεν έχουν αποδώσει. Οι χώροι που εξετάζονται ως πιθανοί για τη δίκη είναι κάποιες καινούργιες αίθουσες που έχουν κατασκευαστεί πίσω από το Εφετείο της Αθήνας σε κτίριο όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο ή στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγονται -και αυτή την εποχή- δίκες για τρομοκρατία.

Ακόμα και αν ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση μειωθεί από τους 78 σε λιγότερους, με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αναμένεται και το οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των εμπλεκομένων, ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλος.

Αλλά η δίκη της Χ.Α. δεν είναι η μόνη που δημιουργεί πονοκεφάλους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Και άλλες δίκες, όπως εκείνη με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση της Proton Bank, είναι πολυάριθμες, όπως και η επικείμενη δίκη για τα στημένα ματς, για την οποία έχουν κατηγορηθεί συνολικά 182 άτομα! Οι εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων για τον τελικό αριθμό των κατηγορουμένων και σε αυτή τη δίκη είναι πως θα είναι απίστευτα μεγάλος για τα δικαστικά μας χρονικά, όσο κι αν μειωθεί ο αριθμός τους μετά την έκδοση του σχετικού βουλεύματος που ενδεχομένως θα απαλλάξει κάποιους, οι οποίοι και δεν θα φθάσουν στο εδώλιο.

Για την εξεύρεση στέγης στις πολυπρόσωπες δίκες έχει εμπλακεί, όπως είναι φυσικό, και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επιχειρεί την αναζήτηση λύσεων με τη «Θέμιδα Κατασκευαστική» (εταιρεία που έχει την ευθύνη της ανέγερσης και της συντήρησης των δικαστικών μεγάρων).

Προς το παρόν πάντως, σε ό,τι αφορά τις προαναφερόμενες δίκες, καθώς και δεκάδες άλλες που εκκρεμούν προς εκδίκαση με πολλά άτομα στο εδώλιο, οι λύσεις παραμένουν ζητούμενο και η έναρξη των δικών εξαρτάται και από την ύπαρξη των κατάλληλων αιθουσών. Γιατί, όπως σχολίαζε εύστοχα δικαστικός παράγοντας, «οι δίκες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε γήπεδα».

Πηγή: Καθημερινή
(Ιωάννα Μάνδρου)