Βαθμολογία

Εξυπνη εφαρμογή για αναλφάβητες γυναίκες

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο που έχει στόχο την ενδυνάμωση ευπαθών κοινωνικά ομάδων και τη βελτίωση του επιπέδου πληροφόρησης τους σε θέματα υγείας και πρόληψης δημιούργησε η Λαρισαία επιστήμονας Φένια Παπακωνσταντίνου.

Η εφαρμογή Chroma αναπτύχτηκε στα πλαίσια του προγράμματος Χ-Roma και πρόκειται για ένα application για αναλφάβητες γυναίκες το οποίο παρέχει πληροφορίες και γνώσεις σε γυναικολογικά θέματα και ζητήματα πρόληψης ενώ μια επιπλέον λειτουργία του είναι η ανάδειξη δομών Υγείας στις οποίες μπορούν να κάνουν εξετάσεις.

Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη εκπαίδευση στη χρήση του Chroma στις γυναίκες Ρομά στη Νέα Σμύρνη που εκπαιδεύτηκαν ως Διαμεσολαβητές Υγείας στα πλαίσια του προγράμματος.

Επίσης θα ακολουθήσει η εκπαίδευση μεταναστριών στη χρήση του Chroma σε συνεργασία με την ΜΚΟ "Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία» που υλοποιεί πρόγραμμα στήριξης γυναικών από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Όπως εξηγεί η Φένια «η ιδέα του Chroma ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι ένα από τα πλέον σημαντικότερα αντικείμενα σε καθημερινή βάση είναι τα κινητά, ενώ η χρήση κινητών γίνεται και από άτομα που δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Σκεφτείτε ότι ακόμα και 5χρονα πλέον τα χρησιμοποιούν ενώ αν το πάμε ειδικότερα γυναίκες αναλφάβητες όπως Ρομά, μετανάστριες επίσης το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση».

Το Chroma ήρθε σαν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πρόκειται για ένα application για αναλφάβητες γυναίκες το οποίο αναπτύχθηκε με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και γνώσεις σε γυναικολογικά θέματα και ζητήματα πρόληψης σε αναλφάβητες γυναίκες ενώ μια επιπλέον λειτουργία του, είναι η ανάδειξη δομών Υγείας στις οποίες μπορούν να κάνουν εξετάσεις.

Ουσιαστικά είναι μια πολύ φρέσκια ιδέα που με τη κατάλληλη δουλειά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτές τις γυναίκες. « Στόχος μου είναι το Chroma να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνει ο καθημερινός τους σύμβουλος συνδυάζοντας την επικοινωνία με τη πληροφορία και το κοινωνικό αντίκτυπο» εξηγεί η Φένια. Το application αυτό διατίθεται φυσικά δωρεάν στο app store και προς το παρόν είναι συμβατό με κινητά που έχουν λογισμικό android και windows.

Το Chroma έχει παρουσιαστεί σε 2 σεμινάρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει προταθεί να αναδειχτεί σαν καινοτόμος τρόπος ενδυνάμωσης των Ρομά. Τον Ιούλιο 2014 για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στο πρώτο εθνικό πρόγραμμα «Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ έχει παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκό συνέδριο νέων ως καινοτόμο εργαλείο ενδυνάμωσης ευπαθών κοινωνικά ομάδων το καλοκαίρι στην Ιταλία. Τέλος πέρσι κατάφερε να φτάσει στους εθνικούς τελικούς της Microsoft "Imagine Cup" 2014.

Περιγραφή

Στη σύγχρονη εποχή, όλοι χρησιμοποιούν smartphones. Και όταν λέμε όλοι, αναφερόμαστε σε όλους. Ακόμη κι ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει την ικανότητα να διαβάσει ή να γράψει.

Ακόμη κι αν τα tablets και τα smartphones καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες μας με όλες τις εφαρμογές που διαθέτουν, ακόμη υπάρχει ένα κομμάτι ανθρώπων που δε μπορούν να διαβάσουν και να εκμεταλλευτούν τις εφαρμογές.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες που δε μπορούν να διαβάσουν, να ενημερωθούν για θέματα υγείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασική πληροφόρηση. Η εφαρμογή καλύπτει και αυτήν την ανάγκη με την παροχή οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Πληροφόρηση για:

Εγκυμοσύνη και φροντίδα νεογνού, Προληπτική ιατρική, Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, Αξιοποίηση δυνατοτήτων εθνικού συστήματος υγείας

Επιπλέον Παροχές

Δίνεται η δυνατότητα άμεσης κλήσης σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και αναζήτησης κοντινών νοσοκομείων.

Λίγα λόγια για την Φένια Παπακωνσταντίνου

Η Φένια Παπακωνσταντίνου -απόφοιτος παιδαγωγικής-μέσα από το Angellopoulos Fellowship και τη συμμετοχή της στο Clinton Global Initiative University κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα X-Roma γυναίκες Ρομά ως διαμεσολαβητές υγείας, ενώ πέτυχε και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προληπτικής ιατρικής. Είχε επιλεχθεί (υποτροφία) μαζί με άλλους 29 νέους, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην προσπάθεια να εκπαιδευτούν ως youth leaders ώστε να οργανώσουν και να υλοποιήσουν δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα για τους Ρομά. Το πολύμηνο training, όμως, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την παραχθείσα τεχνογνωσία στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν είχε τη στήριξη κάποιου φορέα. Μέσα από τις παροχές του ιδρύματος Αγγελοπούλου μπόρεσε και εκπαίδευσε γυναίκες Ρομά ως διαμεσολαβητές υγείας, ενώ πέτυχε και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προληπτικής ιατρικής.

Πηγή: Εφ. Κόσμος
(Χ.Α.)