Βαθμολογία

«Μάχη» για το ύψος των συντάξεων

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει περαιτέρω περικοπή στο ύψος των συντάξεων εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την 4ωρη διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για τις 17:00 σήμερα το απόγευμα οπότε θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Κατά τον «πρώτο γύρο» η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να ρίξει στο τραπέζι μερικά από τα διαπραγματευτικά όπλα. Στο σκέλος των εργασιακών, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη Γενεύη (κατά τον κοινωνικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) ώστε να αποφύγει τις παρεμβάσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και το ενδεχόμενο να επιτραπεί το lockout.

H Τρόικα παρέλαβε το κείμενο της συμφωνίας, φέρεται να μην εξέφρασε κάποια αντίρρηση ως προς το περιεχόμενό του αν και κατά τη νέα συνάντηση αναμένεται να επανέλθει. Υπενθυμίζεται ότι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμφώνησαν την Τρίτη να μην αλλάξει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και να δοθεί χρόνος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων μετά και την τελευταία τροποποίηση του νόμου. Συμφώνησαν επίσης ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα επαναφοράς του lockout ενώ όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, φαίνεται ότι εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνούν, τουλάχιστον στο σκέλος της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αλλαγή στα εργασιακά θα είναι αυτή που θα νομοθετηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα επέρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, η τροπολογία θα προσαρμόζει τον νόμο στα νέα δεδομένα. Ωστόσο θα θέτει αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΜΕΔ ενώ θα επιτρέπει και την άσκηση έφεσης ή ακόμη και προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων των διαιτητών του ΟΜΕΔ.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, οι σαφείς απαιτήσεις της Τρόικας αναμένεται να πέσουν στη δεύτερη συνάντηση στο τραπέζι. Κατά τον πρώτο γύρο, ο κ. Βρούτσης παρέδωσε τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι βάσει μνημονίου, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή: thetoc.gr