Βαθμολογία

Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει μέσω ψηφοφορίας την επεναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής φέρει το Κοινοβούλιο εκ νέου στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, με φόντο και την κορυφαία διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που –όπως είναι γνωστό– θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο. Τότε που, αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία προς ένα πρόσωπο από 180 βουλευτές, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση απλώς προσβλέπει στους 154 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με ελάχιστους να προσδοκούν και σε κάποια ή κάποιες ψήφο/ους από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως συζητείται από χθες το βράδυ στο Περιστύλιο, είναι πιθανόν να διεξαχθεί τη νύχτα της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, «η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης».

Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες. Σημειώνεται ότι «τεχνικά», δεν μοιάζει πιθανή η άμεση έναρξη, πριν δηλαδή από την Τετάρτη, της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας –ακόμη και αν υπήρχε συνταγματικά μια τέτοια δυνατότητα για την κυβέρνηση: τη Δευτέρα ανοίγουν με αγιασμό οι εργασίες της τακτικής συνόδου, καθώς έως τώρα λειτουργούσαν τα θερινά τμήματα. Η νέα σύνοδος προϋποθέτει «διαδικαστικά» την εκλογή κοσμητόρων και γραμματέων, που προγραμματίζεται για την Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Πάντως, κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι ο προγραμματισμός αυτός θα μπορούσε να επιταχυνθεί και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να διεξαχθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Η Καθημερινή
Γιώργος Σ. Μπουρδάρας