Βαθμολογία

Η εισήγηση Κουβέλη δείχνει εκλογές

Ακόμα πιο κοντά φέρνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει το σώμα την μη παράταση του βίου της κυβέρνησης μ΄ αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Με δεδομένο τον συσχετισμό των δυνάμεων η εισήγηση Κουβέλη, που πιθανότατα θα γίνει την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου, θα γίνει αποδεκτή και η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τους βουλευτές του κόμματος, τέσσερις τουλάχιστον εκ των οποίων έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή, εκτιμώντας ότι το πρωτεύον είναι η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και η αλλαγή της κυβέρνησης.

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Στην εισήγησή του ο Φώτης Κουβέλης θα ταχθεί υπέρ της συγκρότησης «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς συντηρητικές πολιτικές και χωρίς τη Νέα Δημοκρατία», τασσόμενος ευθέως υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. «Θα αναζητήσουμε συμπτώσεις με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας και τη ριζοσπαστική Αριστερά» πρόκειται να τονίσει.

Αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι στην προοδευτική διακυβέρνηση δεν χωράν δυνάμεις που συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Μόνο αν το ΠΑΣΟΚ μεταβάλλει τη στάση του μπορεί να γίνει μέλος της προοδευτικής διακυβέρνησης, αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.

Αυτόνομη η ΔΗΜΑΡ

Ο Φ. Κουβέλης επιμένει στην αυτόνομη οργανωτική και πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ, παρά τις δηλώσεις στελεχών του όπως η Μαρία Ρεπούση και η Ασημίνα Ξηροτύρη για προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετηρία εξελίξεων

Η ολοκλήρωση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στο κομματικό σύστημα της χώρας. Η ίδια η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ δύσκολο να βγει ενωμένη από το Συνέδριό της (ήδη η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη στην πορεία να ανεξαρτητοποιηθεί), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης θα προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού forum.

Έτοιμος να αποδεχθεί στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τις διεργασίες για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης θα ξεκινήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: realnews.gr
(Σκουρής Βασίλης)