Βαθμολογία

EΛ.ΑΣ: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

Μήνας «αντιτρομοκρατίας» χαρακτηρίζεται ο Οκτώβριος, από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον νέο φόβο εκδήλωσης μεγάλης, ενδεχομένως και αιματηρής, τρομοκρατικής ενέργειας, εξαιτίας της έκδοσης πολλών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν άτομα, τα οποία κατηγορούνται για μεγάλες υποθέσεις τρομοκρατίας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με υποθέσεις των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», των «ληστών του Βελβεντού» και κυρίως η απόφαση στο αίτημα μετατροπής της ποινής του Σάββα Ξηρού σε κατ' οίκον περιορισμό εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Τα παραπάνω γεγονότα έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των στελεχών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, για αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης, κάτι που έχει προκαλέσει την ένταση των αστυνομικών μέτρων σε υπερθετικό βαθμό. Προστίθεται επίσης, η ολοκλήρωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, η οποία αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

"Γενικά ο Οκτώβριος είναι είναι κρίσιμο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν κάποιες δικαστικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για τρομοκρατικές «εμφανίσεις». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι «ελεύθεροι» ο Χριστόδουλος Ξηρός, η Παναγιώτα Ρούπα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο Κώστας Σακκάς, οι «Ληστές του Διστόμου», κάποιοι ασύλληπτοι της «ομάδας Μαζιώτη» και μερικοί άλλοι, όπως ο κάτοχος του κινητού οπλοστασίου στα Εξάρχεια και ένας καταζητούμενος «ληστής με τα μαύρα». Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη δείξει τις δολοφονικές προθέσεις τους" υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται από στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά θρησκευτικού βιβλίου, στις 29 Απριλίου 2014 με αποδέκτη τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, και αφορμή τον θανατηφόρο βασανισμό του Ιλί Καρέλι στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ανέφεραν ότι οι δράστες ήθελαν το αιματοκύλισμα, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μισό κιλό ισχυρής εκρηκτικής ύλης, καρφιά και μπουλόνια.

Μερικές ημέρες αργότερα η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς-FAI/IRF» αναλαμβάνει την ευθύνη της αποστολής και αναφέρει χαρακτηριστικά για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσή της: «Αυτό δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη για την μεθοδολογία και την πρακτική των δεμάτων-βόμβα στην Ελλάδα, καθώς σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι να εξαντλούμαστε σε συμβολισμούς. Από εδώ και πέρα θα αλλάξουν πολλά. Σύντομα θα επανέλθουμε.».

Η προκήρυξη αναφερόταν και στον Χριστόδουλο Ξηρό με το παρακάτω απόσπασμα: «Η πρόταση του Χ. Ξηρού αποκαλύπτει ένα σταυροδρόμι -για όσους είναι ικανοί να το δουν. Ένα σταυροδρόμι επίθεσης όπου μπορούν να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές με ξεχωριστά βιώματα. Όμως φτάνουμε στα λόγια ... από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε με έμπρακτη τοποθέτηση για το 'κάλεσμα'».

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν ήδη γενετικό υλικό του «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλου Ξηρού, σχεδόν σε όλα τα μέρη της συνδεσμολογίας του εκρηκτικού μηχανισμού και περίμεναν την προκήρυξη προκειμένου να «ξεμπροστιάσουν» τη συνεργασία του με ασύλληπτα μέλη των «πυρήνων», που φαίνεται πως του παρείχαν την υποστήριξη και κρησφύγετα απόκρυψης. Όλη η «συνεργασία» είχε εδραιωθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου επιτράπηκαν οι συναντήσεις του «Μανώλη της 17Ν» με φυλακισμένα μέλη των «πυρήνων» και το τελευταίο «ρεβεγιόν» πριν την άδεια της διαφυγής του. Σημειώνεται ότι στο παγιδευμένο με εκρηκτικά θρησκευτικό βιβλίο, που στάλθηκε στο Α.Τ Ιτέας, έχει ανιχνευτεί DNA και αγνώστου ατόμου, πιθανόν ασύλληπτου «πυρήνα».

Πηγή: thetoc.gr