Βαθμολογία

Ελπίζουν σε πρωτοβουλία των Τραπεζών

Μπορεί στην αγορά να διακινούνται αισιόδοξα σενάρια περί αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των «μεγάλων» του κλάδου για την ένταξη του δικτύου των καταστημάτων «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» στο δυναμικό τους, αλλά, κάτι τέτοιο για να συμβεί είναι πολύ δύσκολο, ίσως και απίθανο.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην άλλοτε κραταιά επιχείρηση, αποτρέπουν τους υποψηφίους επενδυτές από μια αποφασιστική κίνηση. Πρώτο μεγάλο εμπόδιο τα χρέη (σε Δημόσιο, τράπεζες, εργαζόμενους, πιστωτές, ΔEKO κ.α.), τα οποία έφθαναν τα35 εκατ. ευρώ τις ημέρες που μιλούσαν οι μέτοχοι των «Λάρισα» με τον όμιλο Mαρινόπουλου, σήμερα όμως έχουν αυξηθεί αρκετά.

Πέρα από τον «βραχνά» των υπέρογκων οφειλών (που λέγεται ότι προσεγγίζουν πλέον τα 50 εκατ.), τα περιουσιακά στοιχεία των «Λάρισα» περιορίζονται σε 15 ιδιόκτητα καταστήματα, από τα 42 του δικτύου, η αντικειμενική αξία των οποίων (18 εκατ. ευρώ), αν και λογικά μεγαλύτερη της πραγματικής, αρκεί για να καλύψει μόνο ένα μέρος των χρεών.

Μοναδική ελπίδα αποτελεί η πιθανότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία οι πιστώτριες τράπεζες (ενόψει των ανακατατάξεων στους ομίλους του κλάδου) και για να μην χάσουν τα λεφτά τους, να ζητήσουν την «προσάρτηση» των «Λάρισα» σε ένα νέο σχήμα.

H «αλυσίδα» απέφυγε στο «παρά πέντε» την αίτηση πτώχευσης και κατέφυγε στο άρθρο 106 (επιδιώκοντας την προστασία της από διεκδικήσεις πιστωτών της), με την προϋπόθεση να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πλάνο εξυγίανσης, με καταληκτική ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

Oι μέτοχοι κερδίζουν λίγο χρόνο και φιλοδοξούν να εμφανίσουν κάποιον επενδυτή, με ενδιάμεσο σενάριο τον «κατακερματισμό» του δικτύου τους και την πώληση του σε περισσότερους του ενός επενδυτές. Ο χρόνος είναι αμείλικτος...

Πηγή: thessalianews.gr