Βαθμολογία

Άρωμα εκλογών στην ατμόσφαιρα

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων βάρυνε απότομα και αποπνέει μια εσάνς εκλογών, γεγονός που αναγκάζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να θυμηθούν και πάλι όσα τους χώριζαν στο πρόσφατο παρελθόν!

Το τράβηγμα της κουρτίνας που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς από την παγωμένη Χαλκιδική για το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να υιοθετήσει για το κόμμα του τον όρο «δημοκρατική παράταξη», δεν άφησε αδιάφορη την Χαριλάου Τρικούπη.

Αντιθέτως την ανάγκασε να προκαλέσει περαιτέρω πτώση στην ενδοκυβερνητική θερμοκρασία καλώντας τη ΝΔ να σεβαστεί έννοιες και Ιστορία. Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα 40χρονα της γαλάζιας παράταξης δεν επεδίωξε μόνο τη συσπείρωση των στελεχών του. Επί της ουσίας ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να τονώσει το ηθικό των νεοδημοκρατών που έχει κλονιστεί και από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, κάτι που δοκίμασε να το πετύχει αντιπαραβάλλοντας τις θυσίες της δικής του παράταξης με τις παλαιότερες επιπολαιότητες του ΠΑΣΟΚ και τους λαϊκισμούς του τύπου «λεφτά υπάρχουν».

Παράλληλα, χωρίς να το αναφέρει, υπονόησε ότι υπάρχει πάντα - ανεξαρτήτως προθέσεων - η πιθανότητα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης εκπέμποντας το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία ενωμένη και δυνατή θα πρέπει να αντεπεξέλθει ακόμη και σε μη προγραμματισμένες καταστάσεις.

Από την άλλη, το γεγονός πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αντέδρασε ακαριαία στις απαξιωτικές για το ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργικές αναφορές δεν δείχνει μόνο μια διάθεση αυτοπροστασίας της παράταξης και της ιστορίας της. Υποδηλώνει συγχρόνως μια τάση αποδέσμευσης από το κάδρο της συγκυβέρνησης, κάτι που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως τους τελευταίους μήνες ακόμη και με την πρόσφατη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη για τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη περί μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η απαγκίστρωση από την εικόνα ενός κόμματος που έχει ταυτισθεί με τη Δεξιά έχει αρχίσει σταδιακά πριν από τις ευρωεκλογές. Το μισό και παραπάνω κομματικό δυναμικό δυσανασχετεί με τη συγκυβέρνηση, ενώ και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος κάπου κάπου νιώθει να ασφυκτιά από τον τρόπο με τον οποίο το Μαξίμου προσεγγίζει ορισμένα θέματα, από την απόφαση να κοπεί η μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα από τη ΝΕΡΙΤ μέχρι τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες θεωρεί νεοφιλελεύθερες.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε βλέπει από τώρα την επόμενη ημέρα των εκλογών. Για τον πρόεδρό του η συνεργασία με τη ΝΔ δεν είναι μονόδρομος. Στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο υπαινισσόμενος εμμέσως ότι σε αυτήν θα μπορούσε να συμμετέχουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπό προϋποθέσεις.

Διαπιστώνει δε ότι στην προσπάθεια συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης που δεν φαίνεται καθόλου εύκολη υπόθεση, η Νέα Δημοκρατία υψώνει τα δικά της εμπόδια προσπαθώντας ενδεχομένως για εκλογικούς λόγους να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους. «Δημοκρατική παράταξη είναι αυτή εδώ. Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη.

Η παράταξη που βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον, η παράταξη των μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της χώρας» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του ενώπιον ενός αμιγώς κομματικού ακροατηρίου που έδειξε να ενθουσιάζεται με αυτό. Σε λίγη ώρα, από την επίσης ψυχρή Αθήνα, ο Δημήτρης Καρύδης απαντούσε εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ (και του προέδρου του) μέσα από τα social media. «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ.

Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα ισοδύναμα μέτρα των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την αντιμνημονιακή φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Η τελευταία φράση ήταν η απάντηση στην πρωθυπουργική μομφή για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» με την επισήμανση: «Τα τελευταία χρόνια, η παράταξη αυτή παρέλαβε τη χώρα σε μία κρίση δανεισμού, που την προκάλεσαν τα υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και αυτός ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Μπορεί να κάναμε και εμείς, πράγματι, λάθη στην πορεία. Μπορεί κι εμείς να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όλα όσα οδήγησαν στην κρίση. Αλλά λεφτά υπάρχουν εμείς δεν είπαμε ποτέ» τόνισε υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του ότι έβαλε πλάτη επιδεικνύοντας απίστευτη υπευθυνότητα.

Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ. Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαλώνουν για τις κυβερνητικές ευθύνες τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων έχει ημερομηνία λήξης, ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να μειώνει τις αντιστάσεις του απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και με συνέντευξή του στη «Real» τονίζει ότι εάν μεταβάλει τη στάση του, αν απεγκλωβιστεί από τις ασκούμενες πολιτικές που συνυπηρετεί, μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης. «Υπάρχουν άλλωστε δυνάμεις στο εσωτερικό του που υπογραμμίζουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη» σημειώνει. Ως γνωστόν ο κ. Κουβέλης στην προοδευτική διακυβέρνηση εντάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση είπε ότι μπορεί να είναι ο κορμός μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους και τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ και ο Γιώργος

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον τιμωρούν περισσότερο για την παρατεταμένη συγκατοίκησή του με τη ΝΔ παρά για τη σύγκρουσή του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Βούλα Κεχαγιά)