Βαθμολογία

Σπίτι με αέριο σε πολυκατοικία με πετρέλαιο!

Ξεπαγώνει, επιτέλους, η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου των διαμερισμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ζεσταθούν από φέτος τον χειμώνα με ένα φθηνότερο από το πετρέλαιο καύσιμο.

Μέσα στους επόμενους μήνες μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου στα διαμερίσματά τους και να απεξαρτηθούν από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.

Κι αυτό καθώς αλλάζει το ασφυκτικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να τοποθετήσει κάποιος αυτόνομο σύστημα αερίου στο διαμέρισμά του. Ενώ τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περιοχές με δίκτυο φυσικού αερίου ήθελαν να εκμεταλλευθούν το κατά 41% φθηνότερο καύσιμο (σημερινές τιμές) και να γίνουν αυτόνομοι, εντούτοις σκάλωναν στο απαγορευτικό αυτό θεσμικό πλαίσιο.

Με ρύθμιση που προωθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, δεν θα απαιτείται πλέον απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας προκειμένου να εγκαταλείψει ένας ιδιοκτήτης την κεντρική θέρμανση και να εγκριθούν οι εργασίες για σωληνώσεις και εξαρτήματα. Η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.

«Ακόμη και αν διαφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, θα μπορεί κάποιος να βάλει στο διαμέρισμά του μια ατομική εγκατάσταση φυσικού αερίου τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως έχει ήδη γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, θα μπορέσουν να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο», ανέφερε χθες μιλώντας στον Βήμα FM ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου τοποθετείται συνήθως στο μπαλκόνι (σύνδεση με εξωτερική σωλήνωση), έχει μέτριες διαστάσεις και, εκτός από οικονομική θέρμανση, προσφέρει επίσης ζεστό νερό για το μπάνιο και την κουζίνα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συχνά απαιτείται κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα εξασφαλίζοντας πλήρη ανεξαρτησία θέρμανσης.

Πόσο κοστίζει. Το μέσο κόστος για την εγκατάσταση και τα τέλη σύνδεσης υπολογίζεται στα 1.770 - 2.770 ευρώ εφόσον ο ενδιαφερόμενος υπογράψει σύμβαση με την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής την περίοδο προσφορών που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο. Από τα χρήματα αυτά, τα 1.500-2.500 ευρώ αφορούν τον επιτοίχιο λέβητα και τις σωληνώσεις και τα 270 ευρώ τα τέλη σύνδεσης, για τα οποία από τον Οκτώβριο και μετά θα παρέχεται έκπτωση 50% (540 ευρώ η κανονική τιμή).

Το κόστος μειώνεται περαιτέρω αν ο ιδιοκτήτης κάνει χρήση του προγράμματος χρηματοδότησης της εταιρείας. Η χρηματοδότηση αφορά τα πρώτα 1.200 ευρώ του κόστους εγκατάστασης, με επιτόκιο 7% και διάρκεια αποπληρωμής τα δύο χρόνια. Αντίστοιχα προγράμματα έχει και η ΕΠΑ που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία.

Επειδή συνήθως στην ΕΠΑ Αττικής απευθύνονται περισσότερα του ενός διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, η χρέωση για τα τέλη σύνδεσης μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Εφόσον για παράδειγμα στην ΕΠΑ απευθυνθούν πάνω από 5 διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, τα τέλη σύνδεσης πέφτουν κατά την περίοδο της προσφοράς στα 61,5 ευρώ ανά διαμέρισμα.

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΑΝΑΓΚΗ

Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως τα δύο - τρία τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα πέρυσι, οπότε η κρίση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών. Τα τελευταία χρόνια οι καβγάδες είναι συνεχείς, καθώς οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνούν για τις ώρες λειτουργίας, κάποιοι ένοικοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα έξοδα θέρμανσης, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα καλοριφέρ δεν ανάβουν καθόλου λόγω ασυμφωνίας ή πολλών οφειλών.

Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες πολλών διαμερισμάτων είτε δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεντρική θέρμανση είτε παραμένουν όμηροι μιας κατάστασης για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Είναι πολλοί όσοι βρίσκονται σε περιοχές με πρόσβαση σε φυσικό αέριο και θέλουν να βάλουν αυτόνομο σύστημα. Αλλά κάτι τέτοιο με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα είναι πολύ δύσκολο. «Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε πολυκατοικίες, όπου άλλοι το θέλουν, άλλοι δεν το θέλουν, άλλοι δεν μπορούν να κάνουν την επένδυση», ανέφερε χθες ο κ. Παπαγεωργίου.

Πάνω κατά 50% οι νέες συνδέσεις

Περίπου το 15% της οικιακής κατανάλωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Μόνο στην Αττική, τα συνδεδεμένα νοικοκυριά φτάνουν τα 300.000, αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν κοντά στα 700.000, τόσα δηλαδή βρίσκονται πάνω σε δίκτυο της ΕΠΑ. Παρά την κρίση, ο αριθμός των συμβολαιοποιημένων νοικοκυριών με την εταιρεία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, συμβολαιοποιήθηκαν 7.700 νέα νοικοκυριά, αριθμός αυξημένος κατά 50% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Δείγμα της πολύ μεγάλης ζήτησης για αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο και απεξάρτησης από το πετρέλαιο είναι και το γεγονός ότι το 33% των 7.700 νέων νοικοκυριών αφορούσε σε αυτόνομες θερμάνσεις. Κι αυτό παρά το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Γιώργος Φιντικάκης)