Βαθμολογία

Διατηρητέο το παλιό σινέ «Παλλάς»

Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης που διασώθηκαν από την αντιπαροχή, ο παλιός κινηματογράφος «Παλλάς» χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως διατηρητέο από το υπουργείο περιβάλλοντος.

Η νέα του χρήση θα εξασφαλίσει ότι το κτίριο θα παραμείνει ζωντανό κύτταρο στη ζωή της πόλης, αντίθετα με τους άλλους παλαιούς κινηματογράφους της. Το κτίριο του κινηματογράφου Παλλάς, στη διασταύρωση των οδών Παναγούλη και Κούμα στο κέντρο της Λάρισας είναι περισσότερο γνωστό, ειδικά στους νεότερους, ως Electroptica, από το όνομα του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών που στέγαζε τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανεγέρθηκε το 1936 και είναι έργο του ιταλικής καταγωγής αρχιτέκτονα Κολονέλου. Η ιστορία του κτιρίου συνδέεται με εκείνη της οικογένειας Τζεζαϊρλίδη, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «κινηματογραφική ιστορία» της Λάρισας.

Το Παλλάς ήταν ο δεύτερος κινηματογράφος της Λάρισας μετά το Ολύμπια και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937 και ήταν το πρώτο κτίριο στη Λάρισα που κτίστηκε ως κινηματογράφος. Το θέμα είναι να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο γιατί αλλιώς θα ρημάξει.

Πηγή: thessalianews.gr