Βαθμολογία

Αθήνα - Θεσσαλονίκη μια ώρα πιο γρήγορα

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο «φονικό πέταλο» του Μαλιακού. Η πορεία των εργασιών μοιάζει με το γεφύρι της Αρτας, αφού η πρώτη από τις τέσσερις εργολαβίες άρχισε το 2006.

Εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων τής τότε κατασκευάστριας εταιρείας, τα έργα σταμάτησαν το 2009 και ξεκίνησαν τρία χρόνια αργότερα, το 2012. Σήμερα το «πέταλο» του Μαλιακού κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο με τέσσερις εργολαβίες.

Η έναρξη των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους θεωρείται οξυγόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού δεκάδες εργοτάξια έχουν στηθεί κατά μήκος των αξόνων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια υπογραφής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την Πέμπτη για τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους, ήδη απασχολούνται στα εργοτάξια 10.000 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο δάνειο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 239 χιλιομέτρων, αλλά και μικρότερα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου οδικού δικτύου σε μήκος 434 χιλιομέτρων κατά μήκος του άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, από το σύνολο των 650 εκατομμυρίων ευρώ, για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της παράκαμψης των Τεμπών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, τα δύο τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (Ευαγγελισμός - Ραψάνη και Πλαταμώνας - Σκοτίνα) θα έχουν ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τμήμα (Ευαγγελισμός - Ραψάνη) περιλαμβάνει τις δύο διπλές σήραγγες της παράκαμψης της κοιλάδας των Τεμπών, συνολικού μήκους 2 και 6 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Το δεύτερο τμήμα (Πλαταμώνας - Σκοτίνα) περιλαμβάνει τη διπλή σήραγγα της παράκαμψης του Πλαταμώνα μήκους 2,7 χιλιομέτρων.

Με την ολοκλήρωση των έργων οι οδηγοί που διανύουν τον οδικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα κερδίζουν τουλάχιστον μία ώρα. Σήμερα η διαδρομή γίνεται σε περίπου πεντέμισι ώρες και από το τέλος του 2015 θα γίνεται σε τεσσερισήμισι ώρες.

Επιπλέον, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών στην κοιλάδα των Τεμπών - που βρίσκεται σε ζώνη Natura -, γεγονός που θα συμβάλει στην περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη της περιοχής.

Ο δρόμος Αθήνα - Θεσσαλονίκη αποτελεί τμήμα του βασικότερου οδικού άξονα της χώρας, του ΠΑΘΕ (οδικός άξονας Πατρών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων) συνολικού μήκους 730 χιλιομέτρων.

Ο ΠΑΘΕ είναι ο μοναδικός οδικός άξονας τμήμα του οποίου (Θεσσαλονίκη - Κλειδί) κατασκευάστηκε ως αυτοκινητόδρομος στις αρχές της δεκαετίας του '70. Και μάλιστα με δύο πλήρως διαχωρισμένους - και με απόσταση μεταξύ τους - κλάδους, σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

«Αυτό το σύστημα δεν εφαρμόστηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα, ίσως και λόγω της μεγάλης δαπάνης των απαλλοτριώσεων» λένε στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Υποδομών, με την ολοκλήρωση των έργων στα τμήματα Ευαγγελισμός - Ραψάνη και Πλαταμώνας - Σκοτίνα «θα παραδοθεί ολοκληρωμένο 30 χρόνια από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται το σπουδαιότερο οδικό τμήμα της χώρας».

Ολοι παραδέχονται ότι ο χρόνος αυτός είναι «απαράδεκτα μεγάλος». Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί καθυστέρησε το έργο. «Επειδή έλειπε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με προτεραιότητα στην κατασκευή τμημάτων βάσει κριτηρίων σκοπιμότητας και εφικτότητας» υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.

Ετσι, όπως αναφέρουν, «οι διαθέσιμοι πόροι κάθε περιόδου δεν πήγαιναν στην κατασκευή των τμημάτων που έπρεπε με βάση τις ανάγκες και την οδική ασφάλεια, αλλά στα τμήματα που ήταν εύκολο να κατασκευαστούν».

Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των αυτοκινητοδρόμων, να γίνονται χαράξεις με βάση τοπικά συμφέροντα ή για λόγους οικονομίας. Επιπλέον, η κατάτμηση των έργων σε μικρά τμήματα είχε ως αποτέλεσμα τη σπατάλη πόρων, την αύξηση του κόστους αλλά και του χρόνου κατασκευής.

Πηγή: TA NEA
(Προκόπης Γιόγιακας)