Βαθμολογία

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Η δολοφονία συντάραξε την Ελλάδα και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο σε σχέση με την εγκληματική δράση των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής.

Το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας

Ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας -γνωστός στις περιοχές Νίκαιας, Κερατσινίου και Κορυδαλλού για την αντιφασιστική του δράση- μαχαιρώθηκε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Νωρίτερα, ο 34χρονος μουσικός είχε πάει με φίλους και τη σύντροφό του σε μια καφετέρια στο Κερατσίνι για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν. Απέναντί του κάθονταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Οπως κατήγγειλαν φίλοι του Παύλου Φύσσα, υπήρχε ένταση και έβλεπαν τους Χρυσαυγίτες να στέλνουν μηνύματα. Οταν ο 34χρονος βγήκε έξω από την καφετέρια, μέλη της Χρυσής Αυγής με ξυρισμένα κεφάλια τον περίμεναν φορώντας δερμάτινα γάντια,μαύρες μπλούζες με μαιάνδρους και στρατιωτικές παραλλαγές, ενώ ένας από αυτούς κρατούσε και ρόπαλο κι ένας άλλος ήταν συνέχεια στα τηλέφωνα.

Ο Παύλος Φύσσας, ανεβαίνει την οδό Παναγή Τσαλδάρη με την κοπέλα του. Ξαφνικά εμφανίστηκαν περίπου 30 άτομα σε μηχανάκια. Ο ένας ρωτά τον ράπερ αν «'είναι αυτή η οδός» για να πάρει την απάντηση: «αυτή είναι». Τότε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η παρέα του Φύσσα δέχθηκε επίθεση από περίπου 40 άτομα. Οι επτά φίλου του Παύλου, μεταξύ των οποίων και δύο κοπέλες, τράπηκαν σε φυγή, ενώ εκείνος έμεινε πίσω και δεχόταν χτυπήματα.

Λόγω της έντασης στην περιοχή έχουν ήδη φτάσει αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Όμως επειδή, είναι λιγότεροι από τους συγκεντρωμένους, δεν επεμβαίνουν. Ένα αυτοκίνητο κατεβαίνει την Παναγή Τσαλδάρη ανάποδα στο ρεύμα. Βγαίνει ο δράστης,είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, πλησιάζει τον Παύλο Φύσσα και του καρφώνει δύο μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και μία στην καρδιά.

Τη στιγμή που ο δράστης τράβηξε μαχαίρι, μια γυναίκα αστυνομικός της ΔΙΑΣ κατεβαίνει και τρέχει φωνάζοντας προς το σημείο του φονικού. Η νεαρή αστυνομικός προλαβαίνει τον Ρουπακιά, τον ακινητοποιεί στο έδαφος και του βάζει το όπλο στην πλάτη προκειμένου να του περάσει τις χειροπέδες. Ωστόσο για τον Παύλο Φύσσα ήταν αργά. Ξεψύχησε στα χέρια της συντρόφου του.

Μπαράζ ερευνών και ντόμινο αποκαλύψεων για τη λειτουργία της ΧΑ

Η δολοφονία Φύσσα συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσουν έρευνες της δικαιοσύνης που έφεραν στο φως μαρτυρίες και βίντεο για την εγκληματική δράση των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής που μεταξύ άλλων προκάλεσε τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού Χρήστου Παππά. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 78 άτομα, μεταξύ των οποίων το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, στα χέρια του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου βρίσκεται μια ογκώδης δικογραφία, ενώ ο ίδιος είχε παρακολουθήσει στενά και τις πολύμηνες ανακρίσεις. Μάλιστα, ως το τέλος του μήνα αναμένεται να υποβάλει την πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την έναρξη της δίκης κάπου στα τέλη Νοεμβρίου.

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία, στο Κερατσίνι, διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα, από αντιφασιστικές κινήσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες, συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στους γύρω δρόμους. Την ίδια ημέρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Δεν Ξεχνάμε» «μετονομάζουμε την Π. Τσαλδάρη σε 'Οδό αντιφασίστα Παύλου Φύσσα'».

Και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, οργανώνουν συναυλία των φίλων του Παύλου και της πρωτοβουλίας «Δεν Ξεχνάμε», με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στο Σύνταγμα, στις 5 το απόγευμα.

Την Κυριακή, στις 6 μ.μ., συγκαλούν αντιφασιστική συνέλευση στο πάρκο Σελεπίτσαρι (Αμφιάλη). Θα ακολουθήσει συναυλία, με τους Εncardia, Φωτεινή Βελεσιώτου και Νατάσα Μποφίλιου, στο 3ο Λύκειο, δίπλα από το πάρκο. Τα μέτρα της αστυνομίας είναι αυξημένα,καθώς υπάρχει φόβος να εκδηλωθούν βίαια επεισόδια κυρίως σε Κερατσίνι και Αμφιάλη.

Πηγή: iefimerida.gr