Βαθμολογία

Συζητείται η εκκαθάριση των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η τύχη των «Σ/Μ Λάρισα» καθώς σήμερα πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση για να ενταχθεί η επιχείρηση σε ειδική εκκαθάριση. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή τότε η εταιρία θα απεμπλακεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από δικαστικές περιπέτειες.

Στο μεταξύ με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα είναι από χθες διοίκηση και μέτοχοι των «Σ/Μ Λάρισα» καθώς έλαβαν πίστωση χρόνου που τους επιτρέπει να δρομολογήσουν τις εξελίξεις σε επιχει-

ρηματικό επίπεδο. Ο πρώτος και σημαντικός σκόπελος των δικαστικών εκκρεμοτήτων της εταιρίας ξεπεράστηκε καθώς η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης που υπέβαλε προμηθευτής από το Αίγιο, αναβλήθηκε κοινή συναινέσει για τις 9 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό αν και παρεμβάλλονται νέες δικαστικές υποθέσεις μείζονος σημασίας, ωστόσο η πτώχευση της εταιρίας σε πρώτη φάση ξεπεράστηκε. Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τόσο με το νέο υποψήφιο αγοραστή, τον εκ Τυρνάβου ορμώμενο, όσο και με τις προτάσεις συνεργασίας που υπάρχουν από επιχειρήσεις του κλάδου.

Στο μεταξύ χθες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που έχουν συνασπιστεί με το ΕΚΛ επισκέφθηκαν τη ΔΕΗ και ζήτησαν την ένταξη των λογαριασμών τους στο κοινωνικό τιμολόγιο και παράλληλα να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα νοικοκυριό.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων κ. Ολγα Βενετσανοπούλου στον διευθυντή της επιχείρησης κ. Παναγιώτη Ζιάκα, επισημαίνονται τα εξής: Αιτούμαστε την παρέμβαση από την πλευρά της Διεύθυνσής σας, έτσι ώστε να μην διακοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι εργαζομένου – απλήρωτου, της επιχείρησης «Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ» καθώς και την ένταξη των συγκεκριμένων λογαριασμών στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι για 15 μήνες, με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης και κατά συνέπεια και των εργαζομένων, είτε με κλείσιμο των 42 καταστημάτων, είτε με τη μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης. Εδώ και αρκετό καιρό οι 600 περίπου εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, ζουν με την ανασφάλεια της επόμενης μέρας. Αν θα έχουν δουλειά ή όχι, αν θα τους δώσουν τους μισθούς που τους χρωστάνε και ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του νοικοκυριού τους.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να τους κάνουν έξωση, να μην έχουν ρεύμα και νερό, αφού το διάστημα που έχουν να πληρωθούν είναι τέτοιο που επιτρέπει στα έξοδα να συσσωρεύονται, χωρίς να έχουν κανένα έσοδο από την εργασία τους, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν οι μόνοι που εργάζονταν, με τον ή την σύζυγο άνεργο/η. Οι εξελίξεις που έχουμε, αλλά κι αυτές που ακολουθούν, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, αλλά και των καταστημάτων (42 σε αριθμό) που διατηρεί η εταιρεία σε όλο το νομό, αποτελούν κοινωνικό γεγονός της περιοχής μας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Παρακαλούμε για την προώθηση των αιτημάτων μας στις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης. Επισυνάπτονται αντίγραφα λογαριασμών, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία των εργαζομένων, όπου δηλώνουν ότι νοικιάζουν και ότι ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη λόγω χαρατσιού, ή ότι ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ή της συζύγου».

Ο κ. Ζιάκας, έδειξε να κατανοεί το θέμα αλλά εξήγησε πως το αίτημα χρήζει της έγκρισης της διοίκησης της Επιχείρησης και της συναίνεσης του αρμόδιου Υπουργείου.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Στο μεταξύ, θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, καθώς ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης βρήκαν τη λύση τόσο για την ένταξη των παιδιών των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς όσο και για τη μη καταβολή τροφείων. Η επιτροπή των Εργαζομένων (πρόκειται για όσους δεν ακολουθούν τις δράσεις του ΕΚΛ), εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση πως « η ευαισθητοποίηση και η κοινή δράση των αρμόδιων φορέων σε ζητήματα που αφορούν ομάδες συμπολιτών μας, η καλοπροαίρετη οπτική στα γεγονότα - παράλληλα με ηγετικές πρωτοβουλίες - μπορούν να επανεξετάζουν και να ξεπερνούν δυσκολίες που για άλλους φαντάζουν ακόμα καρποί για προσωπικές και μικροπολιτικές φιλοδοξίες και συμφέροντα. Έπεται συνέχεια στον αγώνα μας...».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ)