Βαθμολογία

Αμφίπολη: Σημαντικά αναμένεται να είναι τα νέα ευρήματα

Προχωρούν καθημερινά και με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφές στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και οι εργασίες για την αναστήλωση του μνημείου.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Φάκλαρης δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αναμένονται να βγουν στην επιφάνεια νέα σημαντικά ευρήματα και πως ο ίδιος θεωρεί ότι το μνημείο έχει φτιαχτεί από κάοιον συμπολεμιστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την Παρασκευή, μέλη ειδικού συνεργείου των ανασκαφών εισήλθαν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου και έκαναν μια εκτίμηση του χώρου με σκοπό να εκτιμηθεί η στατικότητα του χώρου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να μπουν στον χώρο και να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Το χώμα μέσα στον τρίτο θάλαμο φτάνει τα 5 μέτρα ύψος ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι εργασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον δεύτερο θάλαμο.

Η Λ. Μενδώνη, γγ του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την αποκάλυψη των ευρημάτων είχε συνάντηση με τους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης και τις διεργασίες που γίνονται. Η κ. Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά και σχετικά με το ερώτημα για αν ο τάφος έχει τελικά συλληθεί, απάντησε χαρακτηριστικά: «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».

Επιστολή-απάντηση της Περιστέρη προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής» αναφέρει η κ. Περιστέρη, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της και προσθέτει:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας.

Θεωρώ χρέος μου να ενημερώνω το ευρύ κοινό για την πορεία μιας ανασκαφής που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, για την οποία εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο απο συναδέλφους αρχαιολόγους και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και από το ευρύτερο κοινό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, όποτε κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε εποχή που η ενημέρωση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και είναι προτιμότερο να είναι έγκυρη και όχι ανακριβής. Με συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασκαφική μου έρευνα σε μια δύσκολη για την χώρα μας εποχή, που μόνο καλό κάνει, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας γιατί και ως μέλος του ΣΕΑ θεωρώ ότι έχω την αμέριστη συμπαράσταση σας στο δύσκολο έργο μας που όλοι ως αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας».

Σημειώνεται ότι με την επιστολή τους, που προκάλεσε την απάντηση της κ. Περιστέρη, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έκαναν, μεταξύ άλλων, λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».

Πηγή: newsbomb.gr